Председателят на ВАС ще решава за делото "КТБ"

6068
Председателят на ВАС ще решава за делото "КТБ"
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев ще има последната дума за лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ). Той застава начело на петчленния съдийски състав, който окончателно трябва да реши казуса.

От 2010 г., откакто е начело на ВАС, председателят за първи път ще участва в решаването на дело.

Борисов гарантира синдици в КТБ до седем дни

До края на следващата седмица ще има синдици в КТБ. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след откриването на...

Случаят е от огромен обществен интерес и съм длъжен да поема отговорност“, заяви пред „Преса“ Колев. От решението на ВАС на практика зависи дали кредиторите и вложителите в банката скоро ще получат поне част от парите си.

В момента процесът за фалита на КТБ е замразен в изчакване на окончателната дума на върховните съдии за лиценза.

Той бе отнет от БНБ през ноември миналата година, а акционерите „Бромак“ (на Цветан Василев), „Бългериън Аукизишън къмпани“ (представител на Султаната на Оман), Орлин Русев и Вера Ахундова оспориха решението пред ВАС. През януари с 2 срещу 1 гласа на първа инстанция съдът прекрати делото заради липса на правен интерес. Мнозинството прие, че акционерите нямат право да атакуват вземането на лиценза, това може да направи единствено самата банка. В случая - квесторите, които ръководят КТБ, откакто тя е под особен надзор.

Сега петчленният състав на ВАС начело с Георги Колев ще се събере на закрито заседание. Ако потвърди определението за прекратяване, делото във ВАС окончателно приключва. Другият вариант е прекратяването да бъде отменено. Тогава казусът се връща за ново разглеждане на първа инстанция.

Комисията КТБ вероятно ще предложи промени в Закона за БНБ, за да бъде освободен Искров

Вероятно ще се направят законови промени, така че управителят на БНБ Иван Искров да бъде освободен от поста си предсрочно. Това заяви...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com