Прокуратура: OLAF потвърди изцяло резултатите от разследването срещу Миню Стайков

3054
Прокуратура: OLAF потвърди изцяло резултатите от разследването срещу Миню Стайков
Снимка: Actualno.com

В Специализираната прокуратура е получен Заключителен доклад на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) относно подозрения за престъпно засягане на финансовите интереси на Европейския съюз по проекти в Република България, свързани с Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г.

Разследването на OLAF е вървяло паралелно с наказателното производство на Специализираната прокуратура срещу Миню Стайков и още 13 подсъдими. То е започнало на 11 октомври 2018 г., след като службата е сезирана от Специализираната прокуратура за установени нарушения и престъпления при кандидатстването и реализирането на проектите.

Разпитаха Румен Порожанов по делото срещу Миню Стайков

Бившият земеделски министър Румен Порожанов беше разпитан в качеството си на свидетел по делото срещу Миню Стайков, което се гледа за п...

На 25 октомври 2019 г. Специализирана прокуратура приключи разследването по наблюдаваното от нея наказателно производство и внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 14 български граждани, сред които подсъдимият Миню Стайков и 5 длъжностни лица от Държавен фонд "Земеделие".

От прокуратурата казват, че започналото производство в Специализирания наказателен съд вече е в напреднала фаза. По него са разпитани повече от половината свидетели, посочени от прокуратурата в обвинителния акт, както и множество свидетели, поискани от защитата на подсъдимите.

Заключителният доклад на OLAF изцяло припокрива фактите и изводите в обвинителния акт на Специализирана прокуратура, добавят от държавното обвинение.

В доклада изрично се отбелязва, че са идентифицирани множество нередности и престъпления, осъществени при кандидатстването и изпълнението на посочените от обвинението проекти, целящи личната облага на конкретно физическо лице (подсъдимия Миню Стайков).

Делото срещу Миню Стайков продължава

Специализираният наказателен съд ще заседава днес по делото срещу Миню Стайков. Той и още 13 души са подсъдими за злоупотреби с еврофон...

Разследващите от OLAF изрично сочат, че бенефициентите са създали изкуствени условия с цел заобикаляне тавана на разходите за целия период на изпълнение на двете програми, като по този начин един от подсъдимите и контролираните от него юридически лица са генерирали по престъпен начин значителен финансов ресурс от средствата, предоставени от ЕС.

В началото на следващото съдебно заседание по делото Специализираната прокуратура ще представи на съда Заключителния доклад на OLAF и ще поиска да бъде приобщен към доказателствата по делото, съобразно правилата на българския Наказателно-процесуален кодекс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com