X
 
 

Прокуратурата е започнала разследване по смъртта на 3-годишното дете

1284 0
Прокуратурата е започнала разследване по смъртта на 3-годишното дете
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Прокуратурата разследва случая със смъртта на 3-годишното дете на 14 ноевмри, потвърди главният прокурор Сотир Цацаров в кулоарите на парламента.

Действията на прокуратурата са започнали вчера и продължават и в момента. Разследващите притежават и видеозаписите, цитирани от премиера  Бойко Борисов, който родителите на загиналото дете са заснели, каза още той. Вчера са проведени разпити и с опечалените родители вчера следобяд. Тогава са били иззети и самите записи, "които ще допринесът до откриване на обективната истина", завърши главният прокурор.

Експерти за починалото дете: Направено е всичко, понякога така се случва

Абсолютно единодушно всички членове на комисията, разследвала причините за смъртта на 3-годишното дете, са установили, че "за това дете...

"И от трите здравни заведения е иззета пълната документация,  която касае действия по лечението, както и документацията от Пирогов, свързана с резултатите на аутопсията и с началните резултати от хистологичните изследвания", обясни Цацаров.

Има и друг съществен момент. От личния лекар на детето ще бъде иззета документация за предишни заболявания и цялостна картина на здравословното му състояние преди инцидента.

Прокуратурата предстои да разпита всички здравни специалисти в 3-те здравни заведения Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и ще назначи съдебно-медицинска експертиза. В момента се уточнява кои точно "компетентни специалисти" от няколко области ще я извършат.

"Нека от този случай не правим обощение за качеството на всички хора, които упражняват лекарската професия, защото те заслужават уважение. Но нека и в същотовреме кажем, че ще положим всички усилия да разкрием обективната истина", завърши главният прокурор.

Свидетел: Родителите на починалото дете чакаха 2 часа то да бъде прегледано

"Детето престоя повече от два часа от момента, в който влезе за преглед, до момента, в който беше хоспитализирано в Педиатрията." Това ...

Междувременно от доклад на здравното министерство стана ясно, че  на база на извършената аутопсия причината за смъртта е изяснена – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Към момента не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица.

Вътрешното разследване в Клиниката по неврология в СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ пък е показало, че "за това дете е направено всичко." Решението е било единодушно на членовете на комисията. Подробности можете да прочетете тук.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители