Прокуратурата проверява мерките на Столична община в ромски квартали

2669
Прокуратурата проверява мерките на Столична община в ромски квартали
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура извършва проверка на действията на Столична община за предприетите противоепидемични мерки в квартали, обитавани от граждани от ромски етнически произход, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Софийска градска прокуратура, в рамките на надзора на мерките срещу разпространението на коронавирус COVID-19 и по повод публикации в електронни медии, се е самосезирала и е започнала проверка.

Коронавирусът изглежда изчисти въздуха в София

Изглежда извънредното положение заради коронавируса в България моментално даде видими мерки специално в София – въздухът е много ...

11 под карантина във "Факултета" и уверения, че там мерките за коронавируса се спазват

От кмета на Столична община, като орган на местната власт и изпълнител на Заповед на министъра на здравеопазването от 17.03.2020 г., е изискана информация относно предприетите мерки във връзка с данни за големи групи български граждани, завърнали се от „рискови държави“ и неспазващи задължителната карантина.

Изискан е писмен доклад относно дейностите, предвидени по предотвратяване на събиране на множество хора на едно място и съответно предпазването им от евентуални контакти помежду им, както и относно мерките за дезинфекция на кварталите, обитавани от хомогенни групи граждани от ромски етнически произход на територията на гр. София – кв. „Факултета“, кв. „Филиповци“, кв. „Христо Ботев“, кв. „Димитър Миленков“, кв. „Орландовци“ и др.

Отправено е запитване, касаещо указанията в частта поставяне на термокамери и осигуряване на предпазни маски, очила и защитни облекла при необходимост, както и за наличие на медиаторски групи, които да разясняват сред гражданите от този етнос високата степен на обществена опасност от зараза с коронавирус.

Коронавирус: Без продажба на билети в автобусите в София

Заради ситуацията с коронавируса се забранява продажбата на билети от шофьорите в столичния градски транспорт.  Това е една от мер...

Междувременно в столицата се разрастват коментарите дали няма да бъде поставен градът под пълна карантина като Банско. Тази сутрин такова искане беше отправено от Столичната лекарска колегия: "Направо настояваме да въведете забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София", казва СЛК и искат да бъдат дадени "максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на тази извънредна ситуация". Причината неспазването на карантина и на мерките за сигурност, въведени в София.

От Националният кризисен щаб за борба с коронавируса отговори началникът проф. д-р Венцислав Мутафчийски: "Ние го приемаме като подкрепа за нашите мерки. Основният проблем са възрастните хора, които реагират все едно "съсипваме живота им". Имам чувствтото, че не разбират сериозността на положението. За момента в София има предприети достатъчно строги мерки, но имаме готовност за още по-тежки. Мерките могат да се затегнат само ако има ясна тенденция на увеличаване на заболелите в пъти повече, каквато има в Банско.

Ето какво написа и в профила си във Facebook кметът на София Йоданка Фандъкова: "Днес, в деня на първа пролет, когато времето ни обещава топли слънчеви дни, ви моля, да останете вкъщи. С дисциплина, самоограничения и отговорно поведение можем да предотвратим налагането на много по-строги мерки в града ни, каквато е пълната карантина, която виждаме в италианските градове и вече в Банско. Заедно с националния щаб имаме готовност и за по-твърди мерки, при разрастване на случаите в града ни".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София