Прокуратурата се издъни и не можа да обвини Бисеров в пране на пари

3828
Прокуратурата се издъни и не можа да обвини Бисеров в пране на пари
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура (СГП) е изпратила писмо до Софийския градския съд (СГС), с което се отказва да обвини бившия зам.-председател на ДПС Христо Бисеров и сина му Ивайло Главинков за пране на пари.

Припомняме, че в края на миналата година Бисеров и Главинков изпратиха писмо до СГС, с което искаха съдът да укаже на прокуратурата да внесе обвинителен акт или да прекрати разследването срещу тях, тъй като е изтекъл двугодишният срок.

Прокуратурата ще протестира оправдателната присъда на Христо Бисеров

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че прокуратурата ще протестира оправдателната присъда на бившия заместник-председател на парл...

В началото на декември двамата бяха оправдани и по други три обвинения: за неплатени данъци в размер на 26 хил. лв., за недекларирани сделки с валута и за недекларирани пред Сметната палата сметки в швейцарската банка „Креди адис“, пише още Topnovini.bg.

В края на миналата година Бисеров се е възползвал от правото си по Глава 26 от НПК, след като от повдигането на обвинение изминаха повече от 2 години. Той и доведеният му син Ивайло Главинков бяха обвинени на 15 ноември 2013 г. Аналогично искане беше направил и Главинков, посочва "Правен свят".

Според обвинението изпирането на пари е станало в периода 13 декември 2012 г. – 21 февруари 2013 г., когато Бисеров и Главинков в условията на продължавано престъпление са извършили финансови операции с 314 529 щатски долара и 117 192 евро, за които са знаели или предполагали, че са придобити чрез престъпление.

С разпореждане от 21 декември на съдия Атанас Атанасов от СГС, на прокуратурата беше определен срок от 3 месеца, в който делото да бъде внесено в съда или да бъде прекратено. Така на 3 февруари т.г. СГП изпратила писмо до съда, придружено с постановлението за прекратяване на производството за пране на пари.

КОНПИ внесе иск за отнемане на имущество и на Христо Бисеров

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е внесла в съда иска за отнемане на имущество срещу бившия зам.-председа...

Христо Бисеров беше предаден на съд по други три обвинения - неплатени данъци в особено големи размери (близо 19 000 лева), нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки с валутни ценности и за това, че не е декларирал пред Сметната палата пари (около 700 000 лева) по сметки в Швейцария. И тук обаче обвиненията не бяха доказани и на 1 декември м.г. Бисеров беше оправдан от СГС. В мотивите си съдия Снежина Колева обяви, че първото обвинение е останало недоказано, а останалите две били несъставомерни.

В основата на делото беше молбата за правна помощ до Швейцария, която така и не беше удовлетворена, а тя пряко засягаше основното обвинение за неплатени данъци. По делото има документи от български банки за липса на наредени преводи от Бисеров към Швейцария, резултат от данъчна ревизия и копия от т.нар. суифт - съобщения между банките, но съдът намира, че тези доказателства са недостатъчни.

Властите в Швейцария изрично са отправяли запитвания към българската прокуратура във връзка със сметките на Бисеров, служещи му за пране на пари и на какви основания се иска банковата тайна да бъде махната, а държавното обвинение у нас не е дало адекватно обяснение, за да получи достъп до сметките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com