Прокуратурата се отказа от обвинение срещу бивш външен министър и заместника му

7769
Прокуратурата се отказа от обвинение срещу бивш външен министър и заместника му
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата не е поддържала пред Върховния касационен съд обвинението срещу бившия външен министър Даниел Митов и заместника му във втория кабинет на Бойко Борисов Христо Ангеличин. Това става ясно от решението на последната инстанция, с което двамата са оправдани по делото за необявена обществена поръчка за самолетни билети на министерството.

Прокуратурата търсеше отговорност от Митов и Ангеличин бяха за това, че преди 4 години Министерството на външните работи (МВнР) не обявило обществена поръчка, а сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да ползва услугите на туроператорската фирма "Юнайтед Травъл Ейджънси", с която редовен договор имало само МЗХ. Става дума за фирма, която осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания, пише lex.bg. Външно изплатило на фирмата близо 500 000 лева, без да получи дължимите отстъпки от цената на билетите. След това фирмата върна парите, но тезата на прокуратурата беше, че престъпление има, защото случаят е като кражба на портмоне, след която извършителят е заловен и е върнал парите.

Съдът оправда Данаил Митов, но осъди заместника му

Спецсъдът оправда бившия външен министър Даниел Митов, но осъди бившия зам. външен министър Христо Ангеличин на 4 години лишаване от св...

Митов първоначално беше обвинен в престъпление по служба, но след това обвинението му беше изменено в злоупотреба с доверие, а заместникът му Ангеличин беше привлечен като обвиняем за безстопанственост. Делото приключи за две години, в които бившият външен министър беше оправдан и на трите инстанции, но първоначално съдия Пламен Панайотов от спецсъда осъди Ангеличин на 4 години затвор, защото имал задължение да контролира сключването на договора за пътуванията в министерството, както и споразумението със МЗХ. Върховният съд приема, че е нямал такова задължение.

На втора инстанция миналата година апелативният спецсъд оправда и двамата, но делото стигна до ВКС след протест на спецпрокуратурата. Върховният прокурор Атанас Гебрев обаче не поддържа протеста на колегите си. Той смята, че в случая става въпрос за неизпълнени задължения по сключен договор между земеделското министерство и фирмата, към който се е присъединило и външното министерство. "Отговорност за неизпълнението на споразумението принципно би могла да се търси по съдебен ред, като в конкретния случай фирмата доброволно е върнала парите, които дължала под формата на отстъпки в цената на билетите", пледира Гебрев.

Върховните съдии Николай Дърмонски, Мина Топузова и Христина Михова приемат, че Митов правилно е оправдан от втората инстанция, защото деянието му е несъставомерно. В решението си те обясняват, че в случая бившият външен министър изобщо не може да носи отговорност за злоупотреба с доверие, а само по първоначалното обвинение за престъпление по служба. Съдиите обясняват, че разпоредбата от НК, по което е обвинен Митов, защитава отношения между субекти, които са извън държавния апарат на власт и управление. "Поради това, подсъдимият Митов би могъл да бъде субект на първоначално повдигнатото с обвинителния акт обвинен, изменено от прокурора в хода на първоинстанционното съдебно следствие", се казва в решението на ВКС.

Отделно от това върховните съдии напомнят, че няма как Митов да е обвинен, че е закъснял с обявяването на поръчката с 6 месеца, защото никъде в закона не пише, че има срокове, в които това да се случва. Съдът подчертава още, че прокуратурата е игнорирала факта, че фирмата, с която МВнР е имала договор за билети, не го изпълнявала съвестно и затова се стигнало до търсене на друг вариант.

Втори опит за ход на делото срещу Даниел Митов и Христо Ангеличин

Специализираният съд ще направи втори опит да даде ход на делото срещу бившия външен министър Даниел Митов и неговия бивш заместник Хри...

Това е второто дело срещу Христо Ангеличин, който беше обвинен в безстопанственост и заради купуването на телефонни централи от фирма „Балкантел“, без да е проведена обществена поръчка. Преди една година апелативният спецсъд го оправда напълно, след като преди това на първа инстанция беше осъден условно на 2 години затвор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com