Заради "добрата работа" на прокуратурата, съдия получи обезщетение от 300 000 лева

6488
Заради "добрата работа" на прокуратурата, съдия получи обезщетение от 300 000 лева
Снимка: БГНЕС

Рекордно обезщетение от 300 000 лева получи съдия Петър Сантиров заради несправедливото обвинение от страна на прокуратурата по случая с мнимия опит за даване на подкуп от страна на бившия военен министър Николай Цонев. Припомняме, че Цонев също беше оправдан по скандалния случай, при който следовател Петьо Петров, известен с прякора си Петьо Еврото, опита да инсценира нарочно корупционна схема с участието на Цонев, Сантиров и финансиста Тенчо Попов.

Обезщетението за Сантиров е заради претърпените от него неимуществени вреди от незаконното обвинение по делото за подкуп, по което той беше оправдан на три инстанции заедно с бившия военен министър Николай Цонев и Тенчо Попов, пише "Правен свят". Искът на Сантиров беше за по-голяма сума - половин милион лева. Отделно прокуратурата е осъдена да плати на Сантиров и почти 40 000 лева за имуществени вреди. Те са разликата между платеното му обезщетение за петте години, в които е бил отстранен от длъжност, докато е водено делото срещу него и брутното трудово възнаграждение, което би получил като съдия в СГС за същия период. Държавното обвинение трябва да плати и над 7700 лева на Сантиров за адвокатско възнаграждение.

Петър Сантиров е възстановен на работа, при това на по-висока длъжност

Висшият съдебен съвет (ВСС) възстанови на длъжност съдия Петър Сантиров. Преди две седмици той бе окончателно оправдан от Върховния к...

За да определи толкова високо обезщетение, съдия Невена Чеуз от СГС е взела предвид тежкото здравословно състояние на Сантиров. Експертиза по делото е доказала, че именно в периода, в който срещу него е водено наказателното дело, той е заболял тежко и вече е с намалена трудоспособност. Отделно от това, свидетели са описали ужасяващи обстоятелства около престоя му в ареста, който е бил над два месеца. Сантиров е бил принуден да търпи заплахи от хора, които лично той е определил да бъдат в ареста, а в един период е бил заплашван и от обвиняемите тогава от групата за отвличания "Наглите".

Освен това съдията води дело и срещу Петьо Петров, който пък беше основен свидетел на държавното обвинение по делото за подкуп. Сантиров иска от Петров 100 000 лева, но делото още не е приключило на първа инстанция, като СГС предложи на двамата да се споразумеят без съдебно решение.

Преди вече над две години Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно тримата подсъдими по шумното дело за корупция, в което те бяха и зрелищно арестувани на 1 април 2010 година. В решението на ВКС се казваше, че делото е "емблематичен пример за провокация към подкуп", инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров.

Дело срещу прокуратурата заради незаконното обвинение в корупция води и бившият военен министър Николай Цонев. В началото на годината на първа инстанция градският съд му присъди обезщетение от 50 000 лева за претърпени неимуществени вреди и още 8400 лева за имуществени. Заради бруталния арест на финансиста Тенчо Попов пък България беше осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург да му плати обезщетение от 14 000 евро.

ВСС пусна поживо-поздраво Петьо Еврото

Следовател Петьо Петров, известен в обществото с прякора си Петьо Еврото, окончателно беше пуснат без никакви последствия от Висшия съд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com