Разследват длъжностни лица от МВР след сигнал от ОЛАФ за измама с пари

5586
Разследват длъжностни лица от МВР след сигнал от ОЛАФ за измама с пари
Снимка: iStock/Guliver

Спецпрокуратурата разследва длъжностни лица от вътрешното министерство заради данни за потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд "Вътрешна сигурност" за закупуване на превозни средства за нуждите на ведомството.

От държавното обвинение съобщават тази сутрин, че на 06.01.2021 г. Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализираната прокуратура материали получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Съобщението на спецпрокуратурата вижте ТУК.

Предоставените данни се отнасят до разследване относно потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд „Вътрешна сигурност“ за закупуване на превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи.

Към Прокуратурата на Република България е отправена препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Съгласно чл.127, ал.1 от НПК, получените доклади от ОЛАФ са един от основните видове писмени доказателствени средства.

След анализ и преценка на относимостта, с постановление на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна „търговия с влияние“. По същото досъдебно производство, в качеството им на обвиняеми са привлечени две лица, на които са повдигнати и предявени обвинения по чл.321,ал.6 от НК и по чл.282,ал.2 от НК. Освен деянията по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и извършени корупционни и длъжностни престъпления. Именно това обуславя обединяването на получени материалите от ОЛАФ към делото за „търговия с влияние“.

По досъдебното производство активно се извършват действия по разследването, с оглед осигуряване на обективност, пълнота и всестранност на фактите и обстоятелствата подлежащи на доказване, така и с оглед на законовото изискване обвинение да не почива единствено на установеното в докладите по разследванията на Европейската служба за борба с измамите (чл.127, ал.2 от НПК).

Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица. При събиране на доказателства е възможно привличането като обвиняеми и на други лица.

За предприетите действия от страна на ПРБ е информирана и Европейската прокуратура.

Проверката, за която у нас се говори още от пролетта на 2019 г., започва по сигнал в края на 2018 г., припомня "24 часа". Вестникът твърди, че тя се отнася за започнала по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков през 2017 г. обществена поръчка за полицейски автомобили. По онова време служебен министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, който сега е секретар на президента по правните въпроси и антикорупцията.

Вътрешното ведомство е нарушило разпоредбите на споразумението за отпускане на безвъзмездните средства, като е променило едностранно условията му, е заключението на ОЛАФ.

“По-специално министерството е избрало да закупи известен брой високопроходими автомобили вместо автомобили за всякакви терени, които са били предмет на споразумението за отпускане на безвъзмездните средства”, посочват от службата.

Пламен Узунов отрича да има вина за опороченият търг.

Прокуратура: OLAF потвърди изцяло резултатите от разследването срещу Миню Стайков

В Специализираната прокуратура е получен Заключителен доклад на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) относно подозрения за пр...

“От договора може да си отговорите на всички въпроси. Там пише кога е сключен той и кой го е подписал”, заяви пред “24 часа” Пламен Узунов. Малко по-рано от президентството публикуваха следната позиция във връзка с публикация в онлайн изданието:

“Разследването на ОЛАФ се отнася за сключен договор от МВР на 22 февруари 2018 г. Въпросният договор, както и анексът към него са публикувани на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи. От тях става ясно, че този договор е сключен няколко месеца след края на мандата на служебното правителството, в което министър на вътрешните работи е Пламен Узунов”.

Разследването на ОЛАФ е приключило през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия, която управлява фонда, да възстанови в бюджета на ЕС 5 948 569 евро.

Пред БНТ генералният директор на ОЛАФ Виле Итала поясни, че МВР е закупило автомобили тип SUV, които не могат да се използват за охрана на граници в насечен терен. Така е нарушено споразумението с Еврокомисията за финансиране с близо 6 милиона евро. Затова и ОЛАФ счита, че парите трябва да бъдат върнати.

Обществената поръчка, която ОЛАФ разследва, е финансирана със средства от фонд "Вътрешна сигурност" на Европейския съюз по споразумение от края на 2016-а година. В приложение към официалния вестник на съюза е записано, че средствата, които българското МВР получава, е за закупуване на високопроходими автомобили. Те е трябвало да бъдат за охрана на границата и с тях, в офроуд условия, граничните патрули да могат бързо да достигат групи с нелегални мигранти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com