Разтоварването на "Вера Су" май този път наистина започва (СНИМКИ)

2536
Разтоварването на "Вера Су" май този път наистина започва (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Платформата, на която са хидравликата и помпата за втечнения азот, вече е стабилизирана. Започва разтоварването на кораба "Вера Су" край Камен бряг. Според разчетите работата на терен ще продължава 24 часа в денонощието, за да се използва прозорецът от няколко дни хубаво време. След това корабът ще бъде изтеглен. Има план за разтоварването - втечненият карбамид ще бъде извозен до танкера "Галакси еко", а сухият карбамид - до пристанище "Варна - Изток", където ще се натовари на вагони на БДЖ. Очаква се в Камен бряг да пристигне транспортният министър Христо Алексиев.

30 дни след засядането на „Вера Су“ и втори ден от началото на акцията по претоварването реалните действия започват. Продължава отводняването на машинното отделение, предава БНР.

Според плана около 10 часа платформата стигна до кораба с помощта на влекач от пристанището в Каварна. Снабдена е с помпа за източването на втечнения азотен тор и хидравлика за отварянето на капаците на хамбара.

Последните изследвания на водата около кораба, които правят от МОСВ, показват пик в стойностите на азот-амониев. Лаборатория е установила и наличие на нефтени продукти.

Месец след инцидента, днес трябва да започне истинското претоварване на "Вера Су"

 Акцията по претоварването на заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су" трябва да започне днес, предава БНР. Вчера екипи на Морск...

Министърът на околната среда и водите Асен Личев е възложил изготвянето на техническо задание за оценка на въздействието върху акваторията на Черно море в района на защитена местност „Яйлата“ от страна на авариралия кораб.

От Окръжна прокуратура – Добрич, която разследва инцидента, съобщиха, че се предвижда качване на следователи.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев е на борда на кораб на Гранична полиция, който би трябвало вече да е  пристигнал по вода в района на авариралия кораб „Вера Су“, за да наблюдава отблизо хода на спасителната операция по разтоварването на кораба. Това съобщиха от пресцентра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Екипите на БД „Черноморски район“ и Регионална лаборатория – Варна, под прякото ръководство на заместник-министъра на околната среда и водите Петър Димитров са на място и продължават да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб „Vera Su” с цел проследяване на операцията по разтоварване на кораба.

Служители на "Морска администрация" вече надуват с компресори трите баржи, които ще участват в разтоварването на азотните торове. Баржите са предназначени за влажната смес от товара. Преди това ще се прехвърли сухият товар, предава БНТ.

Христо Алексиев: Няма замърсяване от кораба "Вера Су"

Транспортният министър Христо Алексиев заяви, че няма замърсяване на морето заради кораба "Вера Су", като апелира темата да не се преек...

Плавателните съдове са осигурени от Европейската агенция за морска безопасност и пристигнаха от Италия.

Баржите са с дължина 15 метра и ширина 5 метра. Товароподемността им е 100 кубически метра. Предназначени са за превоз и съхранение на течни товари. Оборудвани са с апаратура и 2 компресора.

Очаква се азотните торове да бъдат прехвърлени с помпи. След като бъдат надути, баржите ще бъдат издигнати с кран и спуснати на вода, а с помощта на буксири ще стигнат до "Вера Су". Очаква се превозването им до кораба от Варна да е няколко часа.

Трябва да пристигнат по-късно днес край Камен бряг.

Баржите са участвали в традиционното военноморско учение "Бриз" през 2019г. и 2020 г

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com