Решават до месец за възобновяване на делото "Чората"

7585
Решават до месец за възобновяване на делото "Чората"
Снимка: БГНЕС

До месец ще стане ясно дали Върховният касационен съд ще възобнови делото за убийството на Ангел Димитров - Чората.

Искането на главния прокурор Сотир Цацаров следва решение на Европейския съд за правата на човека отпреди година. Тогава България беше осъдена заради унизителното отношение към Димитров при ареста и заради липсата на справедлив процес, припомня БНР.

Осъдиха ни в Страсбург за Чората

Европейският съд по правата на човека в Страсбург отново осъди България за полицейско насилие и неадекватното му разследване за смърт...

Преди десет години Ангел Димитров беше пребит до смърт при полицейска акция, наречена "Респект". Подсъдими бяха петима благоевградски полицаи, които друг състав на Върховния касационен съд оправда. Днес адвокатите им оспориха искането на главния прокурор делото да започне отначало и да бъде назначена нова експертиза, която да реши окончателно какви са причините за смъртта на Димитров.

В очакване на решението, адвокат Надежда Ковачева коментира дали трябва такава експертиза, след като още преди години покойният вече експерт Стойчо Раданов заключи, че Димитров е бил пребит от петимата полицаи:

"Ние внесохме молба, с която уведомяваме главния прокурор, че не може да иска арбитражна експертиза за експертиза на професор Раданов, за която е извършена предварителна проверка и е установено, че заключението е невярно...".

Лелята на Чората - Веселина Гергиева, също направи коментар: "Може всичко да се говори на гърба на един починал човек и съмнителните обстоятелства при неговата смърт, плюс това на достатъчно машинации сме се нагледали в тези съдебни процеси. Властта е в тях, те могат да манипулират, каквото си пожелаят".

Прокуратурата скри делото за смъртта на Чакъра

Година след обещанието на главния прокурор Сотир Цацаров, че делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра ще бъде възобновено и 9 месеца с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com