С какви обвинения ще се сблъска Васил Божков

6188
С какви обвинения ще се сблъска Васил Божков
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд ще решава днес да остави ли за постоянно в ареста бизнесмена Васил Божков, който повече от три години и половина в Дубай избягваше българското правосъдие.

Вчера изненадващо, с нискотарифен полет, Божков се завърна в България и веднага бе арестуван.

19 обвинения

Още: ВИДЕО: Васил Божков излезе от Летище София, полицията го прибра

Срещу бизнесмена има повдигнати 19 обвинения. Най-голямото дело по тях е за неплащане на стотици милиони данъци. Вероятно първото повдигнато обвинение ще е за това. Делото не е спирано. От него обаче още преди години бяха отделени материали и бе образувано и друго разследване – за т.нар. криминална част. По него се разследва престъпна група за убийства, изнудвания, изнасилвания и др. Прокуратурата никога не е съобщавала за какво точно се разследва Божков по това дело.

Има само неофициална информация, че става дума за покушенията срещу неговите бивши конкуренти в хазартния бизнес Йордан Динов, застрелян в центъра на София през 2012 г., и Манол Велев, по когото бе стреляно през 2007 г. След това той изпадна в кома и почина миналата пролет. По това дело Божков е обвиняем като подбудител.

Според прокуратурата има данни за подбудителство и към убийствата на още двама души, чиито инициали са А.П. и Б.С. По това дело е повдигнато обвинение на Божков още снощи, съобщават медии.

Припомняме, че при гледането на мерките за неотклонение на част от арестуваните покрай Божков през 2020 г. се говореше за свидетелски показания, които го свързвали с неуспешния атентат срещу Алексей Петров, извършен през 2015 г. За него бе осъден украинецът Роман Логвиненко.

Още: Иван Гешев с коментар за завръщането на Васил Божков, намеси и Борисов

700 млн. лв. щета

Обвинението ще иска най-тежката мярка за Божков по т. нар. "хазартно дело", предава БНР. По него през януари 2020-та година бяха задържани няколко души, включително и бивш шеф на несъществуващата вече Държавна комисия по хазарта. В петък Божков прекара няколко часа в Прокуратурата. Там вече лично и в присъствието на адвоката му Георги Гатев му е било повдигнато обвинение, по което се иска и постоянния арест, че фирмите му не са плащали до 2020 година данъци за 700 милиона лева - така наречените "хазартни такси", ощетявайки по този начин Държавния бюджет.

На Васил Божков още снощи е било повдигнато и второ обвинение - за подбудителство за 4 убийства, едното от които е свързано с атентата срещу Алексей Петров през 2015 година. По информация на БНР, въпреки настояването на защитата му и по него да има произнасяне още днес на съда, Прокуратурата възнамерява да държи това обвинение в резерва и, в случай че днес бъде отхвърлено искането за задържане под стража, да се внесе ново искане вече по криминалното дело. По думите на адвокат Гатев, засега Божков не дава обяснение, но ще коментира, когато прецени.

Свидетел за "такса спокойствие"

Още: Едно от делата срещу Васил Божков е спряно, но не и прекратено

Васил Божков е призован като свидетел и по делото срещу Бойко Борисов, PR-а на ГЕРБ Севдалина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов. Спецализираната прокуратура тогава започна разследване по твърдения на Божков, че е плащал такса "спокойствие" на Борисов. Парите е искал Горанов, а ги е взимала Арнаудова. Борисов отрече всичко това.  Припомняме, че тримата бяха задържани миналия март за 24 часа. Съдът обяви арестите за незаконни, а разследването беше прекратено, защото беше водено от некомпетентен орган. Дело образува Софийската градска прокуратура, която така и не разпита Васил Божков, докато той беше в Дубай.

Кой е прокурорът

Искането за най-тежката мярка ще поддържа бившия спецпрокурор Ангел Кънев,който е наблюдаващ на по-голямата част от делата срещу Божков. Кънев преди време се оплака, че е бил заплашван с убийство, а подозренията бяха насочени тъкмо към Васил Божков заради публикувана във Фейсбук-профила му снимка на магистрата, докато се е разхождал.

Божков отговори тогава във Фейсбук, че снимката е изпратена от симпатизант и обвини прокурора, че е оказвал натиск на НАП. 

Още: Прокуратурата има доказателства, че Божков е организирал ескалация на протестите срещу Борисов и Гешев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com