СГС ще гледа делото за изгубените от Станишев документи

4613
СГС ще гледа делото за изгубените от Станишев документи
Снимка: БГНЕС

Делото срещу бившия български премиер Сергей Станишев за изгубени документи ще бъде гледано от Софийски градски съд на 28 септември. То бе възобновено, след като пристигна официален отговор от Европейския парламент, че имунитетът на Станишев като евродепутат е снет.

На 19.12.2013 г. Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на Сергей Станишев. Същият е обвинен за това, че в периода 04.11.2005 г. - 27.07.2009 г. е загубил седем документа с класифицирана информация, които бяха върнати от Алексей Петров, известен и с прякора си Трактора. Тъй като обвиняемият не е осъждан и от деянието не са причинени имуществени вреди, приложението на чл. 78а НК е задължително. С други думи Станишев го грози глоба от 500 до 5000 лева, ако бъде признат за виновен. В Софийски градски съд е образувано административно-наказателно производство, по което са проведени четири съдебни заседания. С решение на ЦИК Сергей Станишев е избран за член на Европейския парламент и е придобил имунитет. Поради това с определение на Софийски градски съд от 29.09.2014 г. наказателното производство е спряно.

Делото срещу Станишев е възобновено

Делото срещу Сергей Станишев е възобновено, след като в съда е пристигнал официален отговор от Европейския парламент, че имунитетът му ...

Софийска градска прокуратура внесе на 25 май в Софийски градски съд искане за възобновяване на спряното административно – наказателно производство срещу Сергей Станишев за изгубени документи. Основанието за това е решение на Европейския парламент от 11 март 2015 г., с което е снет имунитетът на Станишев като член на Европейския парламент. Решението е взето след сезирането на Европейския парламент от главния прокурор на Република България с искане за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване на Сергей Станишев. В мотивите си Европейският парламент е посочил, че липсва подозрение, че делото срещу Станишев е било заведено с намерението да се причини политическа вреда на съответния член на Европейския парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com