Шестима с обвинения за престъпна група за компютърни измами

2762
Шестима с обвинения за престъпна група за компютърни измами
Снимка: iStock/Guliver

На 6-ма души са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за компютърни измами. За петима от тях искаме мярка „задържане под стража”. Това каза говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева на брифинг във връзка с разкриването на международна организирана престъпна група за компютърни измами, предаде репортер на БГНЕС.

Милева уточни, че на единия от тях е наложена мярка „Парична гаранция“ поради влошеното му здравословно състояние.

Тя разкри, че организираната престъпна група е действала от 2016 г. Един от участниците е с ливанско гражданство, друг – с българо-иракско, но постоянно пребиваващ на територията на България, а останалите са български граждани.

Ева Майдел: Пестим 60-70 млн. евро годишно от такси за банкови преводи в евро

По-ниските такси за банкови преводи в евро в ЕС ще спестят около 60-70 млн. евро на българските граждани, които изпращат или получават ...

Повечето от тях са с предходни осъждания за кражби и документни измами, уточни Милева

Измамата се е случвала чрез нерегламентиран достъп до електронните пощи на две търговски дружества, които са били в процес на сключване на сделка.

„В обичайната кореспонденция между две търговски дружества се намесва трето лице, представящо се за доставчик на стоки или услуги. Той изпраща проформа-фактура с подменена банкова сметка, като така се отклонява банковата транзакция и тя постъпва по сметка, която е пряко контролирана от извършителя на компютърната измама. Извършителят имал нерегламентиран достъп до пощенски кутии на дружествата. Осъществява се чрез налучкване или изпращане на фишинг имейл или компютърен вирус. Извършителят следи протичащата кореспонденция и се намесва в момента, в който се уговарят условията по плащането и изпраща преправена банкова сметка“, посочи още Милева.

Така парите вместо да постъпят в сметката на фирмата, отиват към финансово муле в България.

Сийка Милева посочи, че мулетата са били набирани от София и Своге.

Съвсем скоро ще можем да правим доста по-евтино банкови преводи в евро към и от еврозоната

Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент одобри предложението за Регламент за трансграничните плащания. Док...

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов че за първи път са стигнали на едно ниво над финансовите мулета.

"В България сме стигнали до лицата, които правят една фирма, установяват възможност за теглене на пари и набиране на финансови мулета. Хакването на мейлите е ставало от чужбина", посочи той.

Началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев каза, че откраднатите пари са в размер на 44 млн. евро. и 15 млн. долара. Те са били пренасочвани към Китай и Хонконг, където са преобръщани в биткойни. И след това са се връщали по сметките на престъпната група.

Колев уточни, че схемата, по която са действали е т. нар. "Ливанска пералня", а главатарят на групата Ахмад Рамаз Шараф е ливанец като официалният му бизнес е ресторантьорски.

Спиридонов добави, че до разкриването на групата се е стигнало, след като наши банки са подали сигнали за съмнителни преводи.

На 4 декември Европол се похвали с 288 ареста в 31 държави, сред които и България, след петата по рода си акция срещу прането на пари. В резултат били идентифицирани 3 833 финансови мулета заедно с 386 вербуващи мулетата. След акцията са започнали разследвания в държавите, които са се включили. По данни на Европол, повече от 650 банки, 17 банкови асоциации и други финансови институции са помогнали със съобщения за 7 520 измамни сделки с мулета на пари, предотвратявайки обща загуба от 12,9 милиона евро. За международната операция, в която участва и България можете да прочетете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Психично болен мъж преби майка си

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com