Близо 300 ареста в международна акция на Европол срещу прането на пари

2296
Близо 300 ареста в международна акция на Европол срещу прането на пари
Снимка: iStock/Guliver

288 ареста в 31 държави, сред които и България, след петата по рода си акция срещу прането на пари. Международната операция е съвместна на Европол, Евроджъст и Европейската банкова федерация (ЕБФ).

Акцията се е провела между септември и ноември 2019 г. В резултат са идентифицирани 3 833 финансови „мулета“ заедно с 386 вербуващи мулетата, съобщава Европол. Бяха открити 1 025 криминални разследвания, много от които все още продължават.

Европол нанесе тежък онлайн удар на Ислямска държава

Европол е нанесла "тежък удар" върху уеб пропагандата на Ислямска държава, спирайки разпространението на хиляди съобщения, прославящи т...

Повече от 650 банки, 17 банкови асоциации и други финансови институции са помогнали със съобщения за 7 520 измамни сделки с мулета на пари, предотвратявайки обща загуба от 12,9 милиона евро.

Паричните мулета не прекарват незаконни стоки през физическа граница. Вместо това те участват – често несъзнателно – в дейности за пране на пари, като получават и прехвърлят незаконно придобити пари в банкови сметки и/или държави. Вербуващите паричните мулета измислят гениални начини да примамят набелязаните субекти.

Тази година случаите, свързани с „романтични измами“, се увеличават. Престъпниците набират мулета на пари все по-често в сайтове за онлайн запознанства, изучавайки жертвите си във времето, за да могат да ги убедят да открият банкови сметки за изпращане или получаване на средства. Престъпниците все повече се обръщат и към социалните медии, за да наемат нови съучастници чрез онлайн реклами за бързо забогатяване. Тази техника е особено популярна сред студенти и млади хора.

Дори и мулетата на пари да действат неволно, те извършват престъпление. Правните последици могат да бъдат тежки. В зависимост от правната рамка на страната, мулетата могат да бъдат изправени пред дълъг затвор и да се сдобият с криминални досиета, които биха могли да им навредят сериозно до края на живота им, като никога не бъдат в състояние да се сдобият с ипотека или да открият банкова сметка.

Европол: Жените настигат мъжете в списъка на най-издирваните престъпници

Европол разкри имената на най-издирваните бегълци в Европа - като 18 от 21 престъпници в списъка са жени. Агенцията предупреждава, че п...

#DontbeaMule

За да се повиши осведомеността за този вид измами, днес стартира кампанията за осведомяване #DontbeaMule в цяла Европа. С материали за повишаване на осведомеността, достъпни за изтегляне на 25 езика, кампанията ще информира обществеността за това как действат тези престъпници, как можем да се защитим и какво да направим, ако станем жертва.

"Мислите ли, че можете да бъдете използвани като муле? Действайте сега, преди да е станало твърде късно: спрете да превеждате пари и незабавно уведомете банката и националната си полиция", се казва в текста на кампанията.

През следващата седмица международни партньори от органите на реда и съдебните органи, заедно с финансовите институции, ще подкрепят кампанията на национално ниво, съобщава БГНЕС.

Европол: Компютърните изнудвачи стават все по-смели

Глобалните атаки за искане на откуп срещу отблокиране на хакната компютърна мрежа са в упадък, но в същото време стават все по-смели и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа