Шофьорът, блъснал три момичета в Стара Загора, имал книжка от месец май

10151
Шофьорът, блъснал три момичета в Стара Загора, имал книжка от месец май
Снимка: iStock/Guliver

Шофьорът, който в петък вечерта блъсна и рани три момичета на тротоар в Стара Загора, е на 18 току-що навършени години, ученик. Той взел шофьорска книжка през месец месец май т.г., като за това време бил санкциониран два пъти от Пътна полиция за различни нарушения, включително и за превишена скорост. Това съобщи днес наблюдаващият образуваното по случая досъдебно производство прокурор от Районната прокуратура в Стара Загора Адреан Сутров, цитиран от 24 часа, като потвърди, че инициалите на шофьора са Н.М.

В петък около 23,20 часа Н.М., който управлявал собствения си лек автомобил БМВ, изгуби контрол над превозното средство, премина в насрещното платно отляво и блъсна челно три момичета - двете по на 23 години, а едното - на 27, които в този момент се връщали от квартално кафене и вървели по тротоара. Тийнейджърът сам съобщил на тел. 112 за произшествието, на мястото дошли трима разследващи полицаи и две линейки. Дали те са се забавили 40 минути, каквито твърдения има, ще се проверява тепърва.

Какво да направиш с 15-те минути, които спечели, карайки с 200 km/h

Започвамe този текст, а по пътя вече си мушнал поне две енергийни напитки, няколко кафета и коли, изкъртил си уредбата с "Антилопа", а ...

Проверка на място веднага след автопроизшествието показала, че шофьорът не е употребил алкохол или наркотици. Назначени са три съдебно-медицински експертизи на пострадалите, но засега е ясно, че едното момиче е получило тежка телесна повреда, другото - средна, а третото - лека. Най-зле е една от 23-годишните пешеходки, Дияна, на която е ампутиран левият крак, а десният е силно надробен. Има опасност за живота й, а майка й призна, че се моли момичето й да оживее и да остане поне с един крак. За другите две от пострадалите няма опасност за живота, казаха от Университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович", където се лекуват ударените от колата пешеходки.

В началото шофьорът не е задържан, това е станало на следващия ден, събота. Първо за 24 часа, след това и за още 72 часа с прокурорско разпореждане. Тепърва ще се преценява дали да бъде поискано от съда и постоянното му задържане под стража. Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов обясни, че решението Н.М. да бъде задържан било взето, след като са събрани съответните доказателства по катастрофата, което нямало как да стане още вечерта, и състоянието на пострадалите.

По случая са разпитани 10 свидетели, включително и момче и момиче, които се возели в автомобила. От прокуратурата призоваха всички, които могат да съобщят подробности по инцидента, да го направят. Пак в рамките на днешния ден ще бъде повдигнато обвинение на шофьора. Това се забавило, тъй като той поискал за защитник конкретен адвокат, който трябвало да бъде осигурен в почивния ден. До момента Н.М. не е дал обяснения, каза още прокурор Адреан Сутров. Ако бъде признат за виновен по готвеното му обвинения, ученикът може да бъде лишен от свобода за срок от 1 до 6 години и да бъде лишен от правото да управлява моторно превозно средство.

Автомобилът БМВ е връхлетял пешеходките на 30-40 метра от кръгово движение в района на голяма търговска верига. След като излязъл от кръговото шофьорът изгубил контрол над мощната кола и ги блъснал. Те били на тротоара, но там няма бордюри, които са могли поне да облекчат удара, поясниха разследващи. "Работим по всички възможни версии", увериха от Районната прокуратура в Стара Загора. Включително и по тази, че шофьорът е правил дрифт на кръговото и затова е карал с висока скорост. "Ако това се докаже, обвинението му ще бъде променено в по-тежко и разследването ще мине под надзора на Окръжната прокуратура. Засега обаче такива доказателства нямаме. Тепърва предстои автотехническа експертиза за автомобила, който е иззет, за да се провери с каква скорост се е движил в момента на удара и дали мощността му е увеличена допълнително", допълни прокурор Сутров.

Жестока катастрофа в Стара Загора, три жени са пострадали тежко

Лек автомобил помете три момичета на кръгово кръстовище в Стара Загора. Една от пострадалите е с ампутиран крак и опасност за живота, д...

Случаят предизвика гражданско недоволство в Стара Загора. В събота на местопроизшествието, а днес пред сградата на Районната прокуратура, се събраха граждани с лозунги като "Безхаберието убива!" и "Искам безопасни улици за децата си!". Хората не крият притесненията, че родителите на злополучния шофьор били влиятелни хора и случаят може да бъде потулен. Те дори пожелаха да влязат на пресконференция, която по случая дадоха от прокуратурата в 11 часа, но на нея бяха допуснати само журналисти, които се легитимираха с журналистическите си карти. За хората отвън бе осигурен звук от пресконференцията.

По-късно те обсадиха входа на Районната прокуратура, възпирани от съдебната охрана. След около час все пак двама от протестиращите и майката на пострадалата най-тежко бяха поканени на разговор, а при хората слязоха окръжният прокурор Дичо Атанасов и директорът на ОДМВР старши комисар Николай Колев и разговаряха с тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com