Сигнал на БОЕЦ: Публикуваните от ВСС становища в подкрепа на Гешев са незаконни

9560
Сигнал на БОЕЦ: Публикуваните от ВСС становища в подкрепа на Гешев са незаконни
Снимка: БГНЕС

Законни ли са публикуваните на страницата на ВСС становища и декларации в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор? Това трябва да реши на следващото си заседание Висшия съдебен съвет. Сигналът на БОЕЦ можете да прочетете тук. Той е подаден до Инспекторатът на ВСС, който го е препратил да бъде разгледан по компетентност от съвета. Според вносителите това потвърждава правотата им.

От гражданското движение смятат, че голяма част от публикуваните становища в сайта на ВСС в подкрепа на Гешев не отговарят на чл.173, ал 8 от ЗСВ и са публикувани в нарушение на Закона. Според БОЕЦ те са използвани за сплашване и натиск върху членовете на ВСС, които единодушно подкрепиха кандидатурата на Гешев за главен прокурор.

Гешев: Панов има фиксация върху поста главен прокурор

През годините съм си мислел, че Лозан Панов има фиксация върху Сотир Цацаров, но сега започвам да смятам, че тя е върху поста главен пр...

чл. 173, ал. 8 от Закона за съдебната власт гласи: "Юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, висши училища и научни организации не по-късно от 7 дни преди изслушването могат да представят на Висшия съдебен съвет становища за кандидата, включващи и въпроси, които да му бъдат поставяни. Анонимни становища и сигнали не се разглеждат. Представените становища и въпроси се публикуват на интернет страницата на Висшия съдебен съвет в срок до три дни след представянето им при спазване на изискванията за защита на личните данни."

Actualno.com припомня безпрецедентната подкрепа, която получи единственият кандидат за поста главен прокурор на България Иван Гешев, която беше затвърдена и от действащият първи обвинител в държавата - Сотир Цацаров. Всички полицейски структури (ДАНС, ГДБОП), прокурорската колегия и следователски съюз се изредиха с нарочни декларации да обясняват колко добре се работи с Гешев и какъв професионалист е той.

БОЕЦ е гражданско сдружение, което стои в основата на протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев. Според тях процедурата по избор на главен прокурор е порочна и трябва да бъде прекратена. Поредният им сигнал за неправомерно публикуваните становища и декларации в подкрепа на Иван Гешев при течаща процедура е идва в подкрепа на протестите им.

До момента от професионалната общност срещу кандидатурата на Иван Гешев са се обявили от адвокатската и съдийската колегия.

Лозан Панов се усъмни в професионалните качества на Гешев

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов дръзна в официално писмо да се усъмни в професионалните качества на единств...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com