X
 
 

Сигнал на БОЕЦ: Публикуваните от ВСС становища в подкрепа на Гешев са незаконни

7028 2
photo of Сигнал на БОЕЦ: Публикуваните от ВСС становища в подкрепа на Гешев са незаконни
Снимка: БГНЕС
Законни ли са публикуваните на страницата на ВСС становища и декларации в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор? Това трябва да реши на следващото си заседание Висшия съдебен съвет. Сигналът на БОЕЦ можете да прочетете тук. Той е подаден до Инспекторатът на ВСС, който го е препратил да бъде разгледан по компетентност от съвета. Според вносителите това потвърждава правотата им.

От гражданското движение смятат, че голяма част от публикуваните становища в сайта на ВСС в подкрепа на Гешев не отговарят на чл.173, ал 8 от ЗСВ и са публикувани в нарушение на Закона. Според БОЕЦ те са използвани за сплашване и натиск върху членовете на ВСС, които единодушно подкрепиха кандидатурата на Гешев за главен прокурор.

Гешев: Панов има фиксация върху поста главен прокурор

През годините съм си мислел, че Лозан Панов има фиксация върху Сотир Цацаров, но сега започвам да смятам, че тя е върху поста главен пр...

чл. 173, ал. 8 от Закона за съдебната власт гласи: "Юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, висши училища и научни организации не по-късно от 7 дни преди изслушването могат да представят на Висшия съдебен съвет становища за кандидата, включващи и въпроси, които да му бъдат поставяни. Анонимни становища и сигнали не се разглеждат. Представените становища и въпроси се публикуват на интернет страницата на Висшия съдебен съвет в срок до три дни след представянето им при спазване на изискванията за защита на личните данни."

Actualno.com припомня безпрецедентната подкрепа, която получи единственият кандидат за поста главен прокурор на България Иван Гешев, която беше затвърдена и от действащият първи обвинител в държавата - Сотир Цацаров. Всички полицейски структури (ДАНС, ГДБОП), прокурорската колегия и следователски съюз се изредиха с нарочни декларации да обясняват колко добре се работи с Гешев и какъв професионалист е той.

БОЕЦ е гражданско сдружение, което стои в основата на протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев. Според тях процедурата по избор на главен прокурор е порочна и трябва да бъде прекратена. Поредният им сигнал за неправомерно публикуваните становища и декларации в подкрепа на Иван Гешев при течаща процедура е идва в подкрепа на протестите им.

До момента от професионалната общност срещу кандидатурата на Иван Гешев са се обявили от адвокатската и съдийската колегия.

Лозан Панов се усъмни в професионалните качества на Гешев

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов дръзна в официално писмо да се усъмни в професионалните качества на единств...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Разбира се, че са незаконни!
  • penqo 1.1 penqo преди 1 месец Профил на трол?
    Да, незаконни са, но какво от това?!! Нали тези, които така мощно и спонтанно публикуват своята подкрепа, са същите тези, които трябва да следят за спазването на законите.
    : 0 !
missing image
Дневен хороскоп за 22 ноември

Овен Днес ще ви се случи нещо хубаво. Не го търсете и не го дебнете, за да не се уплаши и да не избяга. Телец През този ден може да се решите да признаете...

Последно в Актуално