След девет дни ВСС казва какво мисли за Ченалова и "Белведере"

21306
След девет дни ВСС казва какво мисли за Ченалова и "Белведере"
Снимка: БГНЕС

Въз основа на изслушването на съдия Румяна Ченалова относно обвиненията, отправени към нея от френския посланик Ксавие Ларен дьо Кабан, Висшия съдебен съвет взе решение да се даде срок до 17 декември на Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията”, към съвета да вземе становище по въпроса. Това каза Ясен Тодоров, председател на Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” във ВСС, предаде Агенция "Фокус".

Случаят касае "Белведере Кепитъл Мениджмънт" - собственик на „Белведере Дистрибуция“ и „Домейн Менада“. С решение на съда мениджмънтът на компанията е сменен от синдик. Досегашното ръководство на фирмата твърди, че съдебното решение идва въпреки върнати навреме дългове.

Проверяват съдия Челанова след сигнал на френския посланик

Софийската градска прокуратура проверява сигнал на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан срещу действия на съдията от Софийския град...

"Ще съберем информация от четири източника. Първият източник е ИТ специалистите на ВСС. На тях е възложено още днес да направят проверка в архива, с който разполагат за случайното разпределение на делата в Софийски градски съд“, поясни той.

„Вторият източник е Инспектората към ВСС. Те вече имат официално изявление, че започват проверка по случая. От инспектората ни увериха, че ще направят максимално бързо проверката, като тя също така ще включва и проверка на случайното разпределение на делата“, допълни Тодоров. „Ще изискаме максимално бързо да получим информация от прокуратурата, защото тя би трябвало да е сезирана и да извършва проверки в две насоки“, обясни още той. Според него едната насока е да се извършват проверки за действията на синдика от информация, събрана от управители или ръководства на търговските дружества. Другата насока би трябвало да е върху информацията, която ще излезе от прокуратурата въз основа на проверяваната дейност на синдика и съдията.

„Четвъртата насока, по която ще работим е да проверим дейността на синдика, защото там е отговорен Инспекторатът към ВСС“, коментира Ясен Тодоров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com