След първата акция на Иван Гешев - министерска оставка. Какъв главен прокурор ще е той?

9084
След първата акция на Иван Гешев - министерска оставка. Какъв главен прокурор ще е той?
Снимка: БГНЕС

Имаме съвсем ясна нова политическа обстановка в страната, но не е ясно каква е, коментира Андрей Райчев, социолог от Галъп Интернешънъл пред БНТ по повод акцията на прокуратурата в МОСВ. *Позицията си той изрази преди новината за оставката на министър Нено Димов.

Какъв е контекстът? "Имаме огромна нетърпимост към водния режим в Перник. Тази работа не може да завърши без жертви, това е ясно. Публиката е много кръвожадна, който и да е друг министър да беше арестуван, пак щяха да ръкопляскат. Ако бяха разстреляли някой министър, пак щяха да се радват", коментира ситуацията в Райчев.

Борисов: Въпросът за оставката на Нено Димов е коалиционен (ВИДЕО)

Министър-председателят Бойко Борисов потвърди, че не е бил информиран за спецакцията от тази сутрин в Министерството на акалната среда ...

Това е първа акция на главния прокурор Иван Гешев. "Какво виждаме? Виждаме голяма игра. Той няма да се свие в ъгъла, а ще играе. Това е символ на промяна или промяна в символа – това трябва да разберем", подчерта социологът.

Какво е бъдещето? "Възниква Лаура Кьовеши, което не дай боже, или възниква един добър български прокурор? Ако възниква това, което беше в Румъния "жална ни майка". Кьовеши "даваше на тълпата трупове и те викаха ура". Трябва много да се внимава, каза още Райчев.

"Във всеки случай Гешев е в дебюта си. Тези първи 100 дни ще покажат как изглежда тази България с този човек (Иван Гешев - бел.ред.)“, подчерта социологът.

Кратка хронология на събитията до момента

Нено Димов подава оставка от ареста

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще подаде оставка днес, според източници на Нова Телевизия. Той е взел това решение в ...

Вчера разследващите нахлуха в екоминистерството по повод проверки за водната криза в Перник, а в последствие министър Нено Димов беше задържан за 24 часа в ареста.

В четвъртък стана ясно, че акцията е била предприета от главния прокурор без да бъде информиран премиера Бойко Борисов (ПРОЧЕТЕТЕ ТУК), който беше на Консултативния съвет при президента по повод напрежението в Близкия изток. Първата реакция на Борисов беше, че оставката на Нено Димов е коалиционен въпрос (ВИДЕО МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК).

В петък пък вицепремиерът Красимир Каракачанов нарече акцията "показно убийство" на един министър. Припомняме, че Нено Димов е министър от квотата на ВМРО. След спешна среща между премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на патриотите Красимир Каракачанов стана ясно, че безпрецедентно в историята на страната ни еко министърът е решил да подаде оставка от ареста. Още подробности за това ще намерите в ТАЗИ НОВИНА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com