X
 
 

Съдят Александър Манолев заради къщата за гости

2251 0
photo of Съдят Александър Манолев заради къщата за гости
Снимка: БГНЕС
Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев и 25-годишната Ана Димитрова отиват на съд заради европарите за къща за гости в Сандански.

Престъплението, извършено от тях, е представяне на неверни сведения, с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз. Обвинителният акт срещу двамата е внесен днес - пет месеца след започване на досъдебно производство по разследвания случай.

Пламен Георгиев ще бута терасата, оттеглил жалбата си в Административния съд

Пламен Георгиев оттегли жалбата си от Административния съд в София и ще бута барбекюто и терасата до края на седмицата, пише "24 часа"....

Двамата бяха привлечени като обвиняеми през месец април и тогава им бяха наложени мерки за неотклонение - на Александър Манолев – гаранция в размер на 100 000 лева, а на Ана Димитрова парична гаранция от 2 000 лева.

Припомняме, че както Actualno.com писа, цитирайки разследване на "Биволъ", Манолев се оказа собственик на имот, в който е построена къща за гости, която е финансирана по проект на Програмата за развитие на селските райони със сумата от 380 000 лв. Любопитен факт, е че плащането е одобрено през декември 2015 г. от Държавен фонд земеделие (ДФЗ), само месец, след като Манолев е назначен за заместник-министър на туризма. Върховна касационна прокуратура изиска от Държавен фонд "Земеделие", заверено копие от проекта, финансиран по Програма за развитие на селските райони (ПРСР), цитиран в публикациите – "Изграждане на жилищна сграда за гости в м."Чинар куши" гр. Сандански".

Става въпрос за имот, намиращ се между Сандански и курорта Попина лъка, който е купен от зам.-министъра през 2013 г. от фирма ("Ди Ди Ви"), създадена през 2012 г. - собственост е на панамската офшорка Kelgrin Inc. По-малко от месец след покупката Манолев учредява право на строеж на "жилищна сграда – къща за гости" с РЗП 530,47 кв.м. на фирмата "Агротрейд – Ана Димитрова" ET. Едноличното дружество е регистрирано само седмица след като Манолев купува терена на адреса на неговата сестра в Сандански. През октомври същата година правото на строеж на "Агротрейд" е обогатено с ограда, басейн и паркоустройство.

В обвинителният акт прокуратурата посочва, че обвиняемият Манолев подбудил и умишлено склонил Димитрова за извършване на престъплението. Той я улеснил чрез даване на съвети и разяснения относно процедурата за кандидатстване, условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и необходимите за това документи. Също така е осигурил счетоводна и строителна фирми, недвижим имот, върху който да се изгради „къщата за гости", както и земеделска земя за регистрацията на обвиняемата като земеделски производител. Той е осигурил и материалите за изграждането на къщата, като е предоставил същите на строителя.

Вече три месеца Антикорупционната комисия чака новия си шеф

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) продължава да е без назначен постоянен председател вече трети месец, след като през юли дотогавашни...

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото. Пълният текст на обвинителния акт - ТУК!

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ ПО ТЕМАТА - ЧЕТЕТЕ ТУК!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално