Съюзът на съдиите защити Татяна Гьонова: Неморално е да бъде злепоставяна

5050
Съюзът на съдиите защити Татяна Гьонова: Неморално е да бъде злепоставяна
Снимка: Стопкадър - БНТ

В своя позиция от Съюза на съдиите заявяват, че гражданският гняв за съдебното решение е напълно разбираем, но допълват, че в такъв момент обясненията на магистратите трудно могат да бъдат чути, защото те говорят на институционален език и не могат да подхождат емоционално.

Според съдиите обществената дискусия по темата се води без да се познават доказателствата по делото. И допълват, че е недопустимо отношението към съдийката, чийто снимки - лични и на дома ѝ - били показани и тя била злепоставена пред обществото, предаде БНТ.

Още: 400 шева след нападение с нож не стигнаха на съда да остави обвинен за жестокост към младо момиче в ареста

"С ясното разбиране, че на този етап на ескалация на отприщения граждански гняв и недоволство (напълно разбираеми) е трудно да бъде чут някой, който не може да си позволи да подхожда емоционално, който говори на институционален език (не само защото на това е способен, но защото и иначе не бива) и е посочен като част от генерализирания виновник за общественото безпокойство, предлагаме на вниманието на всички някои разяснения, които се надяваме, че могат да бъдат полезни.

Отношението към съдебния състав от Окръжен съд Стара Загора и най-вече към съдията-докладчик също представлява наш общностен провал... защото позволихме призиви за линч на съдията, разпространяване на нейни лични снимки, на снимки на нейната къща с посочване на населеното място... Съдията от окръжен съд разглежда всякакви дела ... поради което е неморално да бъде злепоставян...", пише в позицията.

Още: "Няма да мълчим": Протестиращи поискаха справедлива присъда за Георги Николаев (ВИДЕО и СНИМКИ)

По-рано днес съдия Татяна Гьонева от Окръжния съд в Стара Загора даде брифинг, на който не само разгласи името на жертвата, но и намери начин да се оправдае за решението си, като се позова на изводите от съдебно-медицинската експертиза и процедурите.

"Заключението на съдебно-медицинската експертиза установява наранявания, които сочат на временно разстройство на здравето, но не опасност за живота. И колкото и да звучи стряскащо и възмущаващо за обществеността - ние го разбираме - но законодателят го квалифицира като лека телесна повреда, ако и да не е лека в житейския смисъл на думата", каза Гьонева пред журналисти в съда.

Тя оправда формалното решение на съдебния състав с това, че при разглеждането на мярка за неотклонение на втора инстанция съдиите са длъжни да се произнесат "незабавно" по наличните доказателства. "Нямаме правомощия в рамките на въззивното производство допълнително да изследваме и задълбочаваме предмета на експертизата. Това може и би следвало да се извърши, след като продължи разследването и бъде върнато на прокурора и органите на досъдебното производство. Там няма пречка да се поставят допълнителни задачи. Но към момента ние сме се произнесли въз основа на това, с което сме разполагали", каза тя.

Още: Прокуратурата нареди повторна експертиза за нарязаното с макетен нож момиче в Стара Загора

Припомняме, че младото момиче е получило множество рани от удари с макетен нож, като носът ѝ е счупен, а косата ѝ е била остригана от нападателя с особена жестокост. В болницата лекарите са направили 400 шева по ръцете, краката и гърдите. Бруталният случай на насилие предизвика широк обществен отзвук и провокира скандал заради спорното решение на Окръжния съд в Стара Загора, с което насилникът е освободен.

Днес Районната прокуратура в Стара Загора внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 26-годишният мъж. То бе уважено и насилникът бе оставен н ареста

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

По аферата "Митници": Оставиха в ареста Марин Димитров

Поради липса на престъпление: Прекратиха делото срещу прокурор Сулев

Домашен арест за Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com