Университети и банки са били обект на хакерски атаки през 2014 г.

15292
Университети и банки са били обект на хакерски атаки през 2014 г.
Снимка: Gettyimages

Кибератаките не заобикалят България, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Спасов по време на откриването на 13-та международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни, съобщиха от МТИТС.

Той се позова на информация от Центъра за реагиране на инциденти във връзка с информационната сигурност в изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" към МТИТС. През първите седем месеца на 2014 г. са обработени над 1300 сигнали за хакерски атаки в българското интернет пространство, които са получени от 32 732 интернет адреси.

ДАНС разследва случая с хакнатия сайт на Министерството на културата

Няма как да знаем кой го е хакнал (сайтът - бел.ред.). Това заяви на пресконференция днес зам.-министърът на културата Боил Банов. Той ...

Заместник-министър Спасов посочи като конкретен пример вирусът Zeus Kins, който е засегнал 54 държавни и общински администрации, 5 университети, 9 банки, компаниите ЧЕЗ, НЕК, ЕОН, БТК, голям брой Интернет доставчици и др.

Ролята на Центъра за реагиране на инциденти във връзка с информационната сигурност е да помага за намаляване на рисковете и да оказва съдействие при управлението на инциденти, заяви заместник-министърът. Той добави, че МТИТС работи за разширяване на възможностите на центъра в посока по-активно взаимодействие с администрациите с цел превенция на заплахите към мрежовата и информациноната сигурност.

Заместник-министър Камен Спасов подчерта нуждата от завършване на проекта за национална стратегия по киберсигурност. По думите му, глобалната природа на информационната сигурност изисква и широко международно сътрудничество. България разширява своето участие в една от формите на тези партньорства – кибер-ученията, каза още Камен Спасов.

13-та международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни бе организирана от ICT Media със съдействието на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на отбраната, Държавна агенция "Национална сигурност" и ISACA Sofia Chapter.

Хакнаха сайта на министерство на културата

Сайтът на Министерство на културата стана жертва на хакерска атака. На интернет се вижда млад мъж от арабски произход, под чието изобр...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com