Условна присъда за катаджия, взел подкуп от 50 лева

1297
Условна присъда за катаджия, взел подкуп от 50 лева
Снимка: iStock/Guliver

Бившият столичен катаджия Йосиф Д. получи условна присъда от 2 години затвор за поискан и получен подкуп от 50 лева. Той беше заснет преди 4 години в центъра на София да иска „почерпка“ от млад шофьор, спрял неправилно на бул. „Васил Левски“, пише lex.bg.

Мъжът паркирал на аварийни светлини за кратко на булеварда, за да си купи сандвич от близък магазин. Униформеният видял нарушението и първо поискал документите, след което констатирал, че е изтекъл годишният технически преглед на автомобила и заблудил водача, че колата може да бъде спряна от движение, макар за това нарушение да е предвидена само глоба.

10 000 лв. обезщетение за катаджия, оправдан за притежание на наркотици

Катаджията Зоран Стефанов осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 10 000 лева за моралните вреди от незаконното обвинение и дело...

„Спестил съм ти спиране от движение. Разбираш ли за какво иде реч? Щях да те разкатая. Пиша ти един фиш и трябва да почерпиш. Баща ти щеше да го отнесе яко, мисли бързо к‘во ще черпиш, щот‘ съм ти спестил поне триста лева. Бързичко, че изгаряш“, са записаните реплики на катаджията, който предлага да му напише само фиш за неправилно паркиране.

След това шофьорът Ивайло Колев му подал 50 лева, а униформеният го инструктирал да държи парите ниско долу, за да не се вижда. Видеото беше заснето от спътник на шофьора на автомобила и излъчено след това в бТВ. Колев обясни тогава, че е дал парите на полицая, защото се е притеснил какво ще са последствията за него, ако откаже. По думите му обаче, полицаят е говорил по телефона, докато е проверявал колата му и Колев чул репликата: „Началник, не мога да крада в центъра“.

По същото време наблизо минавал колега на катаджията, който го видял да извършва проверката и веднага му се обадил и го попитал защо не се е свързал с него, тъй като изискването е проверките да се извършват задължително от двама полицаи. Катаджията се оправдал, че шофьорът е спрял на спирката на градския транспорт и ще му състави фиш.

След случая прокуратурата обвини катаджията за поискан и приет подкуп от 50 лева, а той беше отстранен от длъжност. Преди две години делото беше внесено в градския съд. А сега съдия Петя Крънчева осъди бившия вече катаджия условно на 2 години затвор с 4-годишен изпитателен срок, като му е забранено да заема държавна или обществена длъжност за 2 години. Съдът обаче е преценил, че няма нужда да му налага и глоба. Тепърва ще станат ясни и мотивите към присъдата, като тя не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.

Заснеха катаджия да "пести" 300 лева на шофьор срещу акт и 50 лева за почерпка

Шофьор - нарушител публикува видео в социалните мрежи, на което се вижда как пътен полицай му иска и получава 50 лева, за да наложи по-...

ОЩЕ: Съдът остави за постоянно в ареста обвинените във взимане на подкуп полицаи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

По аферата "Митници": Оставиха в ареста Марин Димитров

Поради липса на престъпление: Прекратиха делото срещу прокурор Сулев

Домашен арест за Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com