Уволнения в МВР заради пропуски и нарушения: Резултатите след убийството в Цалапица

6011
Уволнения в МВР заради пропуски и нарушения: Резултатите след убийството в Цалапица
Снимка: БГНЕС

Пропуски, нарушения, липса на координация и взаимодействие в полицията - всичко това е довело до провала в залавянето на извършителя на убийството на 24-годишния Димитър Малинов в пловдивското село Цалапица. Заради случая следват редица уволнения. Заключението е от завършилата проверка на МВР, назначена със заповед на министър Калин Стоянов на 2 август.

Уволнения

Във връзка с проверката са образувани няколко дисциплинарни производства. Едно от тях е срещу бившия директор на ОДМВР - Пловдив старши комисар Васил Костадинов, приключило с издаването на заповед за налагане на дисциплинарно наказание „уволнение“ за тежко нарушение на служебната дисциплина, съобщават от пресцентъра на МВР. Костадинов бе отстранен след отказ сам да подаде оставка.

Още: Твърдение: Полицията е знаела, че Митко от Цалапица може да бъде убит и е бездействала

Дисциплинарка има и срещу гл. инспектор Ангел Керпиев – началник на РУ – Стамболийски, приключило с издаването на заповед за дисциплинарно наказание „уволнение“ за „деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, с които се уронва престижът на службата“.

Производство има и срещу инспектор Дамян Капов, група „Криминална полиция“ към РУ – Стамболийски при ОДМВР – Пловдив, за което се предвижда налагане на дисциплинарно наказание „уволнение“ за „деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, уронващи престижът на службата. Служителят е временно отстранен от длъжност. Срокът на производството е до 25 декември.

Снимка: БГНЕС

Множество нарушения

Проверката бе извършена от служители на Дирекция „Инспекторат“ и Главна дирекция "Национална полиция" в ОДМВР - Пловдив. Проверяващите са установили допуснати съществени пропуски и нарушения на нормативните изисквания, регламентиращи дейността, довели до напускането на страната на установения като извършител.

Още: Знае се къде в Германия е издирваният за убийството в Цалапица

Същевременно комисията не е открила данни за прикриване на случая или прояви на протекция спрямо двамата братя, съпричастни към престъплението. Още: Роднините на убития Митко от Цалапица: Защо оставиха близнаците да прикриват доказателства?

Констатирана е и липса на организация за осъществяване на издирвателната дейност в РУ – Стамболийски, както и недобро взаимодействие на районното управление с ОДМВР – Пловдив в тази дейност, съобщиха от пресцентъра на МВР след края на проверката.

Убийството на Митко от Цалапица

Двама мъже - близнаци, бяха задържани заради съпричастност за убийството на 24-годишния Димитър Малинов, което стана през юли 2023 г. Сред тях обаче не е заподозреният извършител, който се издирва в Германия.

Близнаците Валентин и Борислав Динкови не искат да излизат от ареста - те не обжалваха мярката "задържане под стража". Междувременно убийството разтърси пловдивското село и даде начало на масови протести.

Още: "Аз съм Митко и няма да мълча“: Протестиращите от Цалапица дойдоха в София

Смъртта на 24-годишния мъж е настъпила в резултат на тежък побой, който му е бил нанесен на 20 юли около 22:30 часа. Тялото му е намерено на около километър от мястото, на което последно е бил видян. Било е заровено. Обвинението е за убийство, извършено с особена жестокост, за което законът предвижда наказание “лишаване от свобода” от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Според информацията на разследващите - извършителят и жертвата са се познавали от няколко години. Предполага се, че са имали спор за пари.

Динкови са опитали да скрият тялото на убития, твърди прокуратурата. Според разследващите те нямат участие в самото убийство. Все пак един от тях е превозил трупа, а другият е намерил кирка, мотика и лопата, с които извършителят е заровил тялото. Близнаците донесли и строителни материали, с които покрили мястото, където било заровено тялото на Малинов, твърдят разследващите.

По случая се водят две дела – за убийството (под ръководството на окръжна прокуратура) и за укравателство, по което са задържани 19-годишните близнаци.

"Съзнавали са от субективна страна всички обстоятелства и са помогнали да бъде заровен трупът, да бъде скрит, за да се осуети наказателното преследване и дори да се укрие извършителят. Вероятно са приятели, щом ги е потърсил", каза през юли говорителят на пловдивската районна прокуратура Атанас Илиев.

Още: Жители на Цалапица отново на протест, блокираха кръстовище в Пловдив (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com