В Пловдив съдят четирима за автогонка, но по Наказателния кодекс

1063
В Пловдив съдят четирима за автогонка, но по Наказателния кодекс
Снимка: Наси Маркова

Четири бързи производства за едро хулиганство срещу участници в незаконните автогонки бяха образувани в Пловдив, след като в края на миналата седмица бяха хванати четирима шофьори заради изпълнения в стил "Бързи и яростни" на бул. "Кукленско шосе" в Пловдив.

Полицейски екип забелязал два автомобила БМВ да се движат неправилно по пътното платно, с форсирани двигатели и значително превишена скорост. Униформените спрели колите, предотвратявайки евентуално пътно произшествие. Шофьорите, на 38 и 29 г. от града, били отведени за 24 часа в районното управление. В понеделник вечерта са задържани други двама пловдивчани, на 19 и 22 г.

Пиян шофьор без книжка опита да изблъска патрулка от пътя, пипнаха го след гонка и стрелба

Шофьор без книжка бе заловен след гонка с полицията, при която се опитал да изблъска патрулка от пътя, а полицаите, за да го спрат, стр...

Срещу четиримата нарушители са образувани бързи производства по чл. 325, ал. 3 от НК. Въпросният текст от Наказателния кодекс допуска до 3 години затвор, посочва в. "Сега". Такова наказание предвижда новата разпоредба за хулиганство при управляване на моторно превозно средство.

От 21 януари са в сила промени в Закона за движение по пътищата, които предвидиха и административнонаказателни санкции за участие в гонки - отнемане на книжката за три месеца. Два месеца след като новите текстове са в сила обаче, не е известно да има някой наказан по тях. Всъщност полицията, а и още куп държавни органи и досега имаха право да налагат санкции - например за прекален шум, за нерегламентирано пипане по конструкцията на автомобилите, за висока скорост, както и всички останали нарушения като висока скорост, каране без книжки. От пътната полиция обаче постоянно се оплакваха, че имат малко хора - около 2000 за цялата страна.

В Пловдив МВР директно е квалифицирало деянията по текстовете за хулиганство по Наказателния кодекс, а не по Закона за движение по пътищата. Сегашните случаи са първите известни, при които се повдигат обвинения по НК. Предстои да се види дали те ще издържат в съда.

Къде има гонки?

Подходът към гонките – тояга и морков

Не само санкции и глоби, ами и възможност да се правят гонки на регламентирани места плюс превенция. Това беше преобладаващото мнение о...

Само преди месец бе обявено, че четири места, на които през годините са се провеждали автогонки, са под постоянно наблюдение от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Въпросните места са ул. "История славянобългарска" - паркинга на магазин "Баумакс", бул. "Владимир Вазов", борсата на "Булгарплод" на бул. "Проф. Цветан Лазаров" и бензиностанцията OMV на Околовръстния път при "Бояна". До този момент участниците в гонките не били санкционирани, тъй като патрулите, които пристигали на място, не са установявали нарушаване на обществения ред. При проверките били налагани санкции за нарушения на Закона за движение по пътищата и на Кодекса за застраховането, обявиха тогава от СДВР.

В началото на януари при гонка между младежи с мощни коли бе предизвикана верижна катастрофа, при която пострадаха две невинни жени. Инцидентът стана точно на едно от обявеното като наблюдавано място - южната дъга на Околовръстното шосе на София, в района на отклоненията за "Бояна" и "Драгалевци". Тогава от столичната полиция обявиха, че за да се докаже гонка, трябвало пострадалите да потвърдят, че двата автомобила са се движили едновременно и близко един до друг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com