ВАС с първи определения по 7 от жалбите срещу решението на МС за закона „Магнитски“

1623
ВАС с първи определения по 7 от жалбите срещу решението на МС за закона „Магнитски“
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд излезе с определения по 7 от делата, образувани по жалби срещу решение № 441 от 4 юни 2021 г. на Министерски съвет във връзка с действията, предприети на 2 юни от Службата за контрол на чуждестранни активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ по отношение на български лица. Делата са с № 6775, № 6769, № 6728, № 6764 и № 6768 – всички от 2021 г., образувани по жалби на юридически лица.

По шест от делата различни състави на ВАС са разделили производствата. В частта им, в която се иска отмяна и спиране на действията на администрацията и ведомствата на Република България, извършени в изпълнение на решението на Министерски съвет до датата на обжалването, делата се изпращат по подсъдност на Административен съд София – град.

Шестте състава на върховните съдии приемат, че съгласно изричната норма на чл. 132 ,ал. 2 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) на ВАС като първа инстанция са подсъдни само дела по оспорване на изрично посочени административни актове, според техния издател и предмет на оспорването. Производствата по чл.250 АПК, каквито са исканията в жалбите в тази им част, не попадат в нито една от визираните хипотези. С оглед на това родово и местно компетентен да се произнесе по тях е Административен съд София - град. Съгласно разпоредбите на АПК първоинстанционният съд трябва да се произнесе незабавно по исканията за отмяна и спиране на действията на администрацията и ведомствата на Република България във връзка с решението на Министерски съвет.

ВАС: Черният списък по закона Магнитски не действа, докато се обжалва

Обжалването на решението на служебния кабинет за черния списък с фирми и физически лица по закона "Магнитски" автоматично спира изпълне...

В останалата им част жалбите ще бъдат разглеждани по същество от ВАС. Предстои да бъдат определени дати за провеждане на открити съдебни заседания.

Седмото определение e във връзка с дело № 6558 от 2021 г., образувано по жалба на физическо лице. По него върховните съдии оставят без разглеждане искането за спиране предварителното изпълнение на решението на Министерски съвет. Причината е, че органът не е допуснал предварително изпълнение на процесното решение. Съставът е приел, че решението на МС представлява индивидуален административен акт и жалбата спира неговото изпълнение. В останалата му част делото ще бъде насрочено за разглеждане по същество в открито съдебно заседание.

Във ВАС днес са постъпили и нови четири жалби на физически лица, с което общият им брой до момента вече е 54.

Съгласно заповед на председателя на ВАС жалбите във връзка с решение № 441 от 4 юни 2021 г. на Министерски съвет се разпределят на случаен принцип между всички върховни съдии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com