"Вера Су" още сипе карбамид в морето

1740
"Вера Су" още сипе карбамид в морето
Снимка: БГНЕС

Заседналият преди малко повече от месец край резерват "Яйлата" кораб Vera Su (Вера Су) продължава да сее отрова в морето, за това информира "Труд". Изтичане на части от товара му от карбамид бе регистрирано миналия уикенд, след като дни наред големи вълни заливаха плавателния съд, останал дни наред без екипаж. Замърсяването се увеличава ежедневно, като последните проби отчетоха 10 пъти по-високи от нормата нива на амониевия азот във водата край кораба и наличие на нефтопродукти край носа и кърмата му.

От МОСВ обявиха, че засега опасност за околната среда няма. Според местни хора обаче рибните пасажи по иначе благодатното през есента крайбрежие на Камен бряг са се изтеглили навътре в морето и в мрежите не влиза почти нищо.

Христо Алексиев: Няма замърсяване от кораба "Вера Су"

Транспортният министър Христо Алексиев заяви, че няма замърсяване на морето заради кораба "Вера Су", като апелира темата да не се преек...

Разтоварването на "Вера Су" спря заради силен вятър

Рибарите се молят кризата да приключи бързо, но планираният за 21 октомври старт на разтоварването на 2800 т азотен тор от кораба бяха блокирани от силен югозападен вятър и 3 бала вълни. Операцията бе предшествана от двудневна подготовка, при която с хидравлика за преглед бе отворен хамбарът на плавателния съд. Установи се, че вълните са разводнили намиращия в носовата част карбамид, но според изпълнителния директор на "Морска администрация" кап. Венцислав Иванов в трюма още има и сух товар.

Два дни спасителните екипи изпомпваха наводненото машинно отделение, за да изправят наклонения на левия си борд кораб, но в четвъртък вълните отново почнаха да го прехвърлят. Преди влошаването на времето в цистерни на катер бяха изпомпени вода с разтворен карбамид и дизелово гориво от аварийния генератор на борда, за да се ограничи риска от замърсяване на водата.

Според първоначалния план на ИАМА претоварването трябваше да продължи 3-4 дни, а в следващ прозорец на затишие да бъде изтеглен и корабът. Заради влошаването на времето провлачените с буксир от Варна до Балчик три баржи не стигнаха до "Яйлата", а в Областния координационен щаб започна обсъждане на нов план за спасителната операция.

Капитанът на "Вера Су" и вторият му помощник остават за постоянно в ареста

Състав на Варненският апелативен съд потвърди мерките за неотклонение на капитана на "Вера Су" Хайдар Ергюн и помощник капитана Кемал А...

Разтоварването на "Вера Су" май този път наистина започва (СНИМКИ)

Идентичен инцидент край датски остров предизвика буря от коментари и сравнения в морските групи в социалната мрежа. Заседналият на 18 октомври в плитчина край Борнхолм кораб с азотен тор бе изваден за 3 дни. Датските служби се качиха на борда му веднага, арестуваха кораба и дадоха на собственика и застрахователя 72 часа срок за реакция. Последвалата спасителна операция отне 11 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com