Витиеватият Цацаров: Имало е политици и занимаващи се с медии, вземали пари от Цветан Василев

28786
Витиеватият Цацаров: Имало е политици и занимаващи се с медии, вземали пари от Цветан Василев
Снимка: БГНЕС

Имам неприятното усещане, че процентът на подкрепящите твърдението на Никола Филчев, че кражбата е държавна политика, ще се качва. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, който гостуваше в БНТ и беше посрещнат с анкета по въпроса, в която 88% подкрепяха твърдението на Филчев.

Публичният натиск върху прокуратурата не е лош, уточни Цацаров. И остави водещият на „Още от деня” Димитър Цонев сам да каже, че натиск имало от „медии, издатели и други кръгове”. Главният прокурор си пожела и да не се стига до порочен кръг „до следващата проверка” по отношение на язовирите, които не се стопанисват както трябва.

Икономист: Ако имате работа в банка, свършете я в следващите 2 дни

"Ако имате работа в банка, свършете я в следващите 2 дни - след това известно време банките ще се занимават основно с изплащане на гара...

Цацаров коментира и евентуалната бъдеща екстрадиция на Цветан Василев в България. От думите му излезе, че шансът бил 50/50. Българската страна си е изпълнила задълженията, но Сърбия решавала – съдът плюс правосъдния министър на съседите ни. Предстои и да бъде назначена банково-счетоводна експертиза по случая КТБ в следващите дни – тя ще се извърши от международна компания, посочи главният прокурор.

На въпрос дали е вярно, че 2500 души са ходели при Цветан Василев и "са излизали с пълни джобове" от там, Цацаров отговори, че "има известна истина". Те ще бъдат призовани като свидетели. Но да се говори за 2500 души е прекалено, посочи главният прокурор.

Цацаров коментира и тефтерчетата на Филип Златанов. Принципът на ползване на вещи лица е законен - може да се промени със закон, не от прокуратурата, каза Цацаров. Не може да се обясни цялостното поведение на вещото лице Стефан Бенчев с биографията му - че е бил служител на Шесто районно управление, продължи главният прокурор. И се измъкна, че само Филип Златанов може да каже кой се крие зад инициалите Б.Б., Д.П., Ц.Ц., И.Ф.

Цацаров каза и, че досъдебното производство срещу Христо Бисеров ще завърши с обвинителен акт - борим се за това, обясни той. Срещу Веселин Пенгезов ще има обвинение до 31 декември, обеща главният прокурор. И поясни, че по отношение на делата, свързани с отнет имунитет на депутати, включително на Сергей Станишев като евродепутат, си върви по процесуален процедура.

Докъде стигна и делото "Костинброд" - на този въпрос Цацаров обясни, че не било афера и даде доказателства с промените в Изборния кодекс - за печатането на бюлетини.

Адвокатът на Цветан Василев открил 40 нарушения на БНБ по случая с КТБ

Адвокатът на бизнесмена Цветан Василев разкри, че БНБ е допуснала 40 нарушения на закони и други нормативни актове по казуса с КТБ. Мен...

Радикалният ислям

Категорично одобрявам операцията на ДАНС в Пазарджик. Тя беше препланирана за една нощ и макар да имаше изтичане на информация за нея, това не доведе до загуба на доказателства, заяви Цацаров.

„Моята мисия е да потурча България, ще режа глави на гяурите” – този цитат, приписван на Ахмед Муса Ахмед, не беше коментиран от Цацаров. Главният прокурор заяви, че радикалният ислям „не цъфти и не връзва” само в джамии. Става въпрос за сериозни престъпления и смятам, че реагирахме отговорно. Беше казано, че акцията в Пазарджик е пиар, за да се вдигне бюджетът на ДАНС. Никой от критикуващите обаче не стигна до същината на въпрос, смята Цацаров.

Главният прокурор припомни, че и в Германия, и в Австрия са проведени масови акции срещу „Ислямска държава”. В Австрия акцията е била във Виена и Линц, с 900 служители на реда, участващи в нея, обясни Цацаров. Той заяви, че пропагандирането на „Ислямска държава” включва носене на символи – постоянно, не инцидентно, както и с проповеди. В тези проповеди се казва, че хората трябва да са готови да застанат „на страната на войната”, когато им се каже, подчерта главният прокурор. Това е доказано, категоричен беше той.

Никой не се сети, че ООН прие резолюция, с която следва да се криминализира изпращането на бойци, които да се бият на страната на „Ислямска държава”. Ако действително в Пазарджик, Пловдив или Асеновград е имало квартири, през които са минавали хора, отиващи да се бият за „Ислямска държава”, това достатъчно ли е, за да се каже, че ДАНС не е спала, попита Цацаров.

Правосъдният министър на практика призна - трудно се вярва на прокуратурата

Нормално е медиите да се фокусират върху тефтерчето на Филип Златанов, но моята работа е институциите да дадат ясен отговор има ли фалш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com