Вкараха за втори път обвиненията срещу Гриша Ганчев за укриване на ДДС

6461
Вкараха за втори път обвиненията срещу Гриша Ганчев за укриване на ДДС

Специализираната прокуратура внесе за втори път в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу десет участници в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на престъпления срещу данъчната система (избягване установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в особено големи размери) и ръководена от Гриша Ганчев.

Обвинението е за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 711 580,56 лева, чрез продажба на захар без фактури, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи, съобщиха от прокуратурата.

Първоначално обвинителният акт бе внесен в съда на 30 декември миналата година. Съдебното производство обаче бе прекратено, а делото върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения. Същото се случи през миналата седмица с делото срещу Христо Бисеров. Сега посочените от съда нарушения относно делото срещу Ганчев са отстранени от прокуратурата, като обвиненията срещу участниците в групата остават непроменени.

Обвиненията

На Гриша Ганчев са повдигнати три обвинения като ръководител на ОПГ, както и за това, че при условията на продължавано престъпление, в съучастие като подбудител, умишлено склонил Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС на "Литекс Комерс" АД в размер на 711 580,56 лева, като не издадат фактури съгласно изисквания на ЗДДС и затаят истина в подадени пред ТД "ГДО" НАП София справки-декларации. На Ганчев е повдигнато обвинение и за закана за убийство над ръководителя на НАП Красимир Стефанов.

На осем лица – Данаил Ганчев, Милко Димитров, Емилия Станоева (изпълнителни директори на "Литекс Комерс), Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на "Литекс Комерс" АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева, са повдигнати обвинения за участие в ОПГи за данъчни престъпления. За участие в ОПГ е повдигнато обвинение и на Тодор Симеонов.

Според обвинението в престъпната схема за извършване на данъчни престъпления Гриша Ганчев е действал като подбудител, Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров (директори на "Литекс Комерс" АД) – като извършители, а останалите от групата, сред които и трима бизнесмени - като помагачи.

Според събраните доказателства групата е действала от януари 2012 г. до задържането на шестима от участниците на 10 май 2012 г. Разследването установи, че продажбата на захар, немалка част от която без издаване на фактури, е ставало чрез фирмите "Симек" ЕООД, "Никдоналд Комерс" АД и "Лозев" ЕООД.

Най-големият акционер в "Петрол" не може да си върне заема към КТБ

Най-големият акционер в „Петрол” иска да бъде обявен в несъстоятелност. Става въпрос за „Алфа Кепитъл”, която д...

Само преди шест дни във "Форгнюз" излезе информация, че по искане на Ахмед Доган Делян Пеевски се е срещнал с Гриша Ганчев във връзка с "Петрол". Пеевски давал 15 млн. долара за 30% от "Петрол", но Ганчев отказал, защото не можел да продаде една трета от компания, струваща около 300 млн. евро, за толкова ниска цена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com