ВКС към Апелативния съд: Присъдите на "Килърите" са несправедливи

13730
ВКС към Апелативния съд: Присъдите на "Килърите" са несправедливи
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) за пореден път върна на Варненския апелативен съд т.нар. "мегадело "Килърите".

Върховните магистрати определят като "явно несправедливи" наказанията и указват те да бъдат променени. Трима от подсъдимите, сред които и Петър Стоянов-Сумиста, бяха осъдени от варненските магистрати на доживотен затвор. Останалите получиха наказания "лишаване от свобода" между 7 и 15 години.

Освен Сумиста, за част от групата за мокри поръчки прокуратурата сочи Васил Костов-Кеца, Георги Вълев, Янко Попов-Туцо и Райчо Стойнев. Върховният касационен съд потвърждава размера на наказанията им за действията им като организирана престъпна група за мокри поръчки, които са между 8 и 15 години затвор. Последната съдебна инстанция обаче е отменила присъдата в частта, свързана с някои от убийствата. Според върховните магистрати първоинстанционният съд е допуснал съществени процесуални нарушения и е ограничил правото на защита на подсъдимия Петър Стоянов, уточнява БНР. Това се е случило в стадия на съдебното следствие, имащо пряко отношение към предявените обвинения срещу Сумиста.

Въззивната инстанция е имала правомощията и възможността да ги отстрани като проведе въззивно следствие и в хода му да преповтори опорочените процесуално-следствени действия. Това не е сторено, а обсъжданите доказателствени източници, имащи съществено значение за установяване на обективната истина по делото и част от общия обем от доказателства, са ползвани, като им е отдадена значителна тежест при изграждане на вътрешното убеждение на съдебния състав, видно от съдържанието на мотивите към присъдата, се казва в решението на съдиите Красимир Харалампиев, Цветинка Пашкунова и Даниела Атанасова. На ход е отново Варненският апелативен съд.

Подсъдими по делото "Килърите" са Петър Стоянов, Васил Костов, Янко Попов, Георги Вълев, Райко Стойнев и Петър Атмаджов.

Стоянов, Костов и Вълев получиха доживотни присъди от Варненския апелативен съд за убийството на Румен Рачев и Петър Лупов. Янко Попов бе осъден на 15 години "лишаване от свобода" като помагач, както и Райко Попов - на 7 години, Петър Атмаджов - на 3 години за побой.

"Килърите" са изправени пред съда за три поръчкови убийства - на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, за нанасяне на телесни повреди на две лица, за два палежа и един взрив. Процесът срещу "Килърите" започна на 12 ноември 2013 г.

Делото "Килърите 3" си остава кръгла нула

За втори път делото срещу бандата за поръчкови убийства “Килърите 3” не можа да тръгне в спецсъда. Този път причина за фал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com