ВКС потвърди 30 г. затвор за убийството на студентката Вероника Здравкова

3496
ВКС потвърди 30 г. затвор за убийството на студентката Вероника Здравкова

ВКС потвърди наложеното на Илиян Здравков наказание – 30 години лишаване от свобода, за убийството на студентката Вероника Здравкова.

С Решение № 158/13.06.2016 г., постановено по наказателно дело № 509/2016 г., тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила решението от 11.03.2016 г. по в.н.о.х.д. № 382/2015 г. на Апелативен съд – Велико Търново, с което е потвърдена изцяло присъдата от 15.09.2015 г. на Окръжен съд – Велико Търново. Решението не подлежи на обжалване и протест, съобщиха от ВКС.

Убиецът на Вероника Здравкова поиска още по-лека присъда

Илиян Здравков, осъден на 30 години затвор за убийството на студентката Вероника, обжалва наказанието, което му наложи Великотърновския...

С присъдата подсъдимият Илиян Здравков е признат за виновен в това, че на 28.02.2015 г. в гр. Велико Търново, в района на Южен пътен възел, при условията на опасен рецидив отнел от владението на Вероника Здравкова чужди движими вещи на обща стойност 401,81 лв., като употребил за това сила, и деянието е придружено с убийството на пострадалата, поради което е осъден на 30 години лишаване от свобода. Здравков е осъден да заплати на частните обвинители и граждански ищци – Надя Трайкова и Трайчо Трайков, сумата от по 100 000 лв. на всеки, представляващи обезщетение за претърпени в резултат от престъплението неимуществени вреди.

Съдебният състав на ВКС приема за неоснователни доводите в касационната жалба на подсъдимия за явна несправедливост на наложеното наказание. В мотивите на решението пише, че наказанието се явява съответно на извънредната тежест на престъплението и на изключителната обществена опасност на дееца, а претендираното от защитата намаляване на размера му би представлявало проява на необосновано снизхождение към подсъдимия.

Върховните съдии отбелязват, че въззивната инстанция е направила вярна преценка за изключителната тежест на престъплението, като с основание се е позовала на предхождащите деянието действия на подсъдимия, свързани с проследяване на пострадалата; на избраното място за извършване на престъплението – в близост до ЖП гарата; на използваното оръдие за сломяване съпротивата на пострадалата и за отнемане на вещите ѝ – брадва; на избора на жертва – младо момиче, което се придвижва само и е физически по-слабо от подсъдимия; на интензивността на упражнената принуда, включваща множество удари със значителна сила по главата на пострадалата, които характеризират убийството като извършено с особена жестокост. Правилна и законосъобразна е преценката, че за изключителната обществена опасност на деянието от съществено значение са пълната незаинтересованост на Здравков към състоянието на пострадалата и опитът му да заличи следите от престъплението, намерил израз в избутване тялото на жертвата в реката.

Съставът на ВКС споделя и изводите за изключително високата степен на обществена опасност на дееца. Подсъдимият е осъждан многократно, предходните присъди са все за посегателства против собствеността, включително и за грабеж, придружен с убийство, като наред с това Здравков е бил осъден и за престъпление против половата неприкосновеност. „Всички тези обстоятелства недвусмислено показват, че подсъдимият трайно отказва да се съобразява с установените в обществото порядки и непрестанно неглижира основни човешки права – това на лична неприкосновеност и това на неприкосновеност на собствеността. Тази констатация придобива особена тежест, като се има предвид, че престъплението е извършено само два месеца след изтърпяване на предходно наказание лишаване от свобода” – пише в мотивите на ВКС.

Близки на убитата Вероника искат доживотна присъда за обвиняемия

На протест пред сградата на Съдебната палата във Велико Търново бе поискана доживотна присъда без право на замяна за обвинения в убийст...

Върховните съдии приемат за неоснователни доводите, че съдът не е взел предвид, че първата инстанция е разгледала делото по реда на съкратеното съдебно следствие. „Напротив, именно диференцираната процедура по чл. 371, т. 2 и сл. от НПК е предопределила и индивидуализацията на наказанието при условията на чл. 58а от НК, като съдилищата са съобразили указанията, дадени в ТР № 2/2015 год. на ОСНК, и са заменили доживотния затвор, правилно избран като най-подходящо наказание, с лишаване от свобода за срок от тридесет години” – категорични са съдиите от ВКС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com