Военна прокуратура: Няма нищо политическо в процеса срещу Киров

11628
Военна прокуратура: Няма нищо политическо в процеса срещу Киров
Снимка: БГНЕС

Няма нищо политическо в едно престъпление за присвояване, извършено от длъжностно лице на висок пост. Това заяви на брифинг говорителят на Военноокръжна прокуратура-София Елин Алексов (на снимката) във връзка с постановената днес от Военен съд - София осъдителна присъда срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров, предаде БГНЕС.

Киров е осъден ефективно на 10 години затвор при първоначален строг режим и конфискация на половината имуществуво и лишаване за 15 години от правото да заема ръководна държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност, свързана с материални средства. Изцяло беше уважен от съда и гражданският иск в размер на 4 720 196 лв., предявен от НРС.

Самият Киров заяви, че процесът срещу него е поръчка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и че разполага с доказателства, че върху съдията е оказван натиск от страна на Президентството.

"Направихме всичко необходимо по време на досъдебното производство да бъдат събрани и преценките абсолютно всички доказателства. Изследвахме всичко, касаещо предмета на доказване. Не сме отказали нито едно доказателствено искане. Всяко доказателство беше проверено многократно. Самият съдебен състав проведе много прецизно съдебно следствие, което продължи почти година и половина бяха събрани много сериозен обем доказателства, по време на съдебното следствие бяха спазени всички права на подсъдимия и спазени всички искания на защитата му", каза Алексов.

Той обясни, че това, че делото продължило повече от година и половина било необходимо, защото се касае за изключително специфична дейност на разузнаването. "Трябва да се преценява много внимателно кои от материалите имат отношение към предмета на доказване, за да се избегне разкриване на неща от кухнята на разузнаването. След тайно заседание на съда тази сутрин беше оповестена присъдата от 10 години лишаване от свобода, 15 години лишаване от заемане на държавна длъжност, конфискация на имуществото", добави той.

Алексов обясни, че няма законово изискване да се проследи какво е направил Киров с присвоените средства, достатъчно е да се докаже, че се е разпоредил с тях незаконосъобразно. "В този смисъл беше издържана цялата доказателствена верига. Какво се случва с парите вече е предмет на дейност на Комисията на незаконно придобито имущество от извършени престъпления, която е сезирана и най-вероятно вече работи активно. Съдът възприе изцяло тезата на обвинителния акт", заяви той и добави, че за този вид престъпление 10 години лишаване от свобода е минимумът.

"Това е една трета от съдебната фаза на този наказателен процес, предстои произнасянето на въззивна инстанция и касационна инстанция. Много неща могат да се случат", каза Алексов.

Той коментира, че подсъдимият може да си позволи инсинуации или препратки, тъй като го чака присъда, не може да му се сърдим. "Ген. Киров може да си позволи лукса с всякакви средства да се защитава пред съда и извън него. Бяхме в нормални отношения, но накрая вече чух от него, че от прокуратурата сме лоши хора", добави Алексов.

Стана ясно, че прокуратурата ще реши дали ще протестира решението на първа инстанция по делото срещу ген. Кирчо Киров в срок от 15 дни.

Ген. Киров: Процесът срещу мен е поръчка на Цветанов

Не ми е леко, но нито съм изненадан, нито шокиран. За мен това дело е политическо от самия му зародиш. Това заяви пред бившият шеф на Н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com