Войната по пътищата - резултатът от липсващата справедливост

5033
Войната по пътищата - резултатът от липсващата справедливост
Снимка: БГНЕС

Трагедията на АМ "Тракия" от оказалия се черен петък, 13-ти април, 2018 година, за пореден път повдигна много въпроси. Въпроси като личната отговорност на пътя, като контрола на държавата, за да има повече лична отговорност, като причините и тук-там дори последствията от ужасната катастрофа, отнела живота на шестима души.

Един въпрос обаче все още не е станал актуален покрай случилото се на АМ "Тракия" - въпросът за справедливостта, за правосъдието. Нормално е сега той още да не е актуален, но дали няма да стане такъв след година, две, три или даже повече – така, както става с други подобни трагедии, които обществото и медиите в забързания си ритъм забравят много бързо, но които бележат с мъка и болка жертвите?

Институтът за пътна безопасност: Правителството очевидно не се справя

Видимо е, че ръководеното от Вас правителство не е в състояние ефективно да се противопостави на пътнотранспортния травматизъм по нашит...

Такъв пример, с точно шест жертви на пътя, е една от безбройните много тежки катастрофи по българските пътища. Тя става факт преди вече почти три години – на 14 септември, 2015 година. Тогава, близо до село Гривица, челен удар между "Форд Торнео" и "Фолксваген Туран" отнема живота на общо шестима души, а в трета кола ("Рено Клио"), участвала в инцидента като ударена след удара между първите две, леко ранен е един човек. Шофьорите и на двата автомобила от челния удар оживяват – и се изправят на подсъдимата скамейка, защото се сдобиват с обвинения, че носят отговорност за случилото се.

Делото тече в системата на военните ни съдилища – защото водачът на „Форд“-а е военен и автомобилът е част от парка на Министерството на отбраната. Шофьорът – Румен Цеков, получава на първа инстанция 10 години затвор, защото е опитал да изпревари неправилно „Рено“-то. Шофьорът на „Фолксваген“-а – Мирослав Бъчев, който е цивилен гражданин, е осъден на 8 години затвор, тъй като е карал с несъобразена скорост и действията му са допринесли за катастрофата.

Тежки присъди – само че Софийският военно-апелативен съд ги отменя заради процедурни нарушения и всичко започва от самото начало! А процедурните нарушения са огледало на нашенската действителност!

Основен мотив на съда да върне делото е, че на една от засегнатите страни – жена, на която един от загиналите в катастрофата е роднина, не е било позволено да бъде страна по делото. Информацията на Actualno.com сочи, че това е станало, защото жената е изпуснала процедурен срок. На втора инстанция, т.е. Апелативният съд, я включва в делото, но тя се явява само за да каже, че не иска да бъде страна по делото и по този начин няма справедливост и за всички останали близки на другите загинали.

ЕК: Старите коли, пътната мрежа и лошата култура на шофиране водят до висока смъртност в България

Старите коли, неразвитата пътна мрежа и културата на шофиране са основни причини за високата смъртност по пътищата на България. Това за...

Друг мотив - Мирослав Бъчев е осъден заради несъобразена скорост, но се оказва, че в първоначално той е обвинен, че е карал с превишена скорост. Разликата е тънка – превишената скорост трябва изрично да се докаже от обвинението, докато несъобразената скорост обхваща много повече възможни нарушения, по-лесно се приема в съдебната практика в полза на обвинението и от години е предмет на спорове – в медийни материали и социални мрежи. Обвинението спрямо Бъчев е променено малко преди присъдата на първа инстанция, като то е прието без възражения от първоинстанционния съд, но на втора инстанция всичко бива върнато – дори присъдата на другия шофьор, Румен Цеков, за когото е безспорно установено, че извършва неправилно изпреварване.

Липса на вяра в системата и буквоядство – така звучат мотивите на българското правосъдие на близките на жертвите. Защото връщането на първа инстанция не означава връщане на досъдебна фаза – там, където се събират доказателства и се градят хипотези и обвинения, т.е. Апелативният съд не оспорва дали има вина и на втория шофьор - хваща се единствено за буквата на закона.

Какво следва – първоинстанционният военен съд е определил дати за следващите 4 открити съдебни заседания в рамките на само 1 месец (до 15 май тази година), което показва опит да има правосъдие по-скоро. Но какво следва след това – никой не може да е сигурен ...

Conditio, sine qua non – този принцип на правото е основополагащ, за да има държава. Това е принципът, който изисква правила, без които не може. Такъв е правосъдието в разумни срокове. Правосъдието по същество е поправката на грешка от установения ред на нещата. Виновен си за нещо – трябва да понесеш последствията. Сега, в този живот, не някога, в следващия. Да, nulla poena sine lege – не може да има наказание без закон, без вина, но не може и да се търси и установява вина до безкрай. Бавното правосъдие наказва най-вече жертвите – тези, които със сигурност нямат вина! А българското правосъдие – полиция, следователи, прокуратура, съд, не може да иска повече от обществото – признание, финансиране, уважение, без да даде. Do, ut des (давам, за да ми дадеш) – защото този, който дава малко, няма право да иска много (Qui vult dare parva non debet magna rogare).

България е безапелационен лидер в ЕС по брой жертви на катастрофи

България и Румъния са лидери в ЕС по брой на смъртните случаи при пътни катастрофи. Заради цялостната тревожна статистика Брюксел ще в...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com