X
 
 

Всеки четвърти загинал на пътя през миналата година е бил пешеходец

896 1
Всеки четвърти загинал на пътя през миналата година е бил пешеходец
Снимка: БГНЕС
През 2019 г. средно всеки четвърти загинал на пътя е бил пешеходец. Това стана ясно на брифинг на Главна дирекция „Национална полиция“. От днес до 31 януари в страната се провежда специализирана полицейска операция, насочена към спазването на правилата за движение по пътищата от пешеходците.

Според обобщени данни на властите през миналата година са настъпили 1739 тежки транспортни произшествия с пострадали пешеходци. „През изминалата година нямаме загинал пешеходец само на територията на Област Смолян, което показва, че това е проблем с национално значение“, подчерта Росен Рапчев от полицията. По думите му броят на загиналите и ранени пешеходци расте от октомври до януари, като това може да се отчете с увеличаване на тъмната част на денонощието, когато пешеходците стават много по-малко видими за водачите на превозни средства. Най-уязвимите групи са хората над 65 годишна възраст и децата.

3000 пешеходци пресичат неправилно, 450 шофьори не спират на пешеходни пътеки

3000 пешеходци са засечени да пресичат неправилно, а 450 шофьори са отнели предимството на пешеходци на пешеходна пътека. Това показват...

„При произшествия с деца се откроява особено уязвима групата загинали и пострадали от 10 до 17 години – възрастта, на която често те тръгват самостоятелно на училище и предприемат повече индивидуални действия без възрастен до тях“, посочи още Росен Рапчев. Той призова родителите да поставят светлоотразителен елемент на дрехата или раницата на тяхното дете. Според него дори дребен елемент може да го направи много по-видимо за превозното средство.

Друга уязвима група участници в движението са възрастните пешеходци. От една страна, те често са по-бавно подвижни и понякога надценяват собствените си възможности да пресекат бързо пътното платно. Те са изключително уязвими, дори при сравнително леки удари със значително по-ниска скорост, коментира още Рапчев. Данните показват и увеличение на загиналите пешеходци в работоспособна възраст. „Това вероятно се дължи на забързаното ежедневие, желанието да бъдем информирани постоянно, чрез електронните ни устройства, като това сякаш намалява чувството за самосъхранение и ни кара да поставяме собствения си живот в риск. Затова се надявам с днешния брифинг и с повече говорене по темата да засилим вниманието на цялото общество“, каза Росен Рапчев.

Не по-малка е опасността, когато пешеходец излиза на пътното платно и вместо да се огледа, е съсредоточил вниманието си в мобилния телефон. Все повече млади хора се движат със слушалки – те трябва да са с още по-засилено внимание, когато пресичат, защото на практика едно от сетивата им е блокирано, посъветваха още експертите.

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Години наред внушават на всеки, че когато дори само си ПОМИСЛИ да пресича, за всички МПС времето спира, и те "замръзват". Защо ти е тогава да се оглеждаш, да МИСЛИШ, да преценяваш, че всяко МПС ИМА спирачен път, да вадиш слушалките от ушите, да се сетиш, че зимните връхни дрехи са тъмни и почти не се виждат вечер, особено при завой, при насрещни фарове... Трябва ли да си гений, за да решиш проб виж още ›› лема??? Нека колите не са на тротоарите, и нека пешеходците не са на платното. Освен на пешеходните пътеки. P.S. Когато не съм с колата, а пресичам на пешеходна пътека, предпочитам да изчакам няколко коли, и да премина след тях. От това дори има и екологична полза - вси всяко спиране и тръгване на кола изгорелите газове са много повече, отколкото ако премине без да спира. Все е нещо, въпреки че не МПС са главния виновник за замърсяванията. Просто тези внушения са по-лесни за употреба от управляващите, отколкото да се вземат адекватни мерки. P.S.2 И не се страхувайте толкова от думата МИСЛЕНЕ, това не е заразна болест... както казват в Албиона...
Последно в Актуално