Всяко второ дете на престъпник също става престъпник

1343
Всяко второ дете на престъпник също става престъпник
Снимка: Pixabay

Всяко второ дете, израснало в семейство, в което има криминално проявен, се озовава в регистрите на Детската педагогическа стая. Това показват данни на МВР.

Според цифрите, от 9096 младежи, регистрирани за година, половината са израснали в криминогенна среда или иначе казано - сред родители престъпници или в райони с преобладаващо престъпно население.

Намаляват престъпленията срещу бежанци в Германия

Броят на нападенията в Германия над сгради, в които са приютени бежанци, е намалял рязко спрямо пика на бежанската криза преди две годи...

Децата вземат примера на родителите си. Те не знаят кое е редно и кое не, а за да го разберат, се допитват до най-близките си или просто ги наблюдават. Когато вижда, че баща му върши престъпления или през седмица го привикват в районното, то детето губи представа за правилно и грешно. То започва да смята, че това е нещо нормално“, обясниха експерти пред "Монитор", занимаващи се с детска престъпност.

Actualno.com припомня, че по-стари данни показват, че голяма част от престъпленията в страната се извършват от хора, родени след 1980-та година. Основен проблем обаче са хлапетата. Всяко трето дете, което е извършило нещо нередно, задължително се превръща в рецидивист, като продължава да прави нови престъпления.

Най-вече това са телефонни измами, джебчийски кражби и противообществени прояви. Изводът на МВР за случващото е, че то се дължи основно на липсата на възпитание и отсъствието от училище. Заради това МВР е изготвило стратегия за подобряване на ситуацията, като има конкретни задачи и срокове за изпълнението им от други министерства.

Например до края на 2018 година Министерството на образованието (МОН) трябва да изготви списък на всички деца, отпаднали от училище. Смята се, че голяма част от тях стават престъпници. Освен това е възложено МОН да ги реинтегрира обратно или иначе казано да ги върне в клас. Данни от последния мониторингов доклад за 2016 година показват, че годишно от образователната система отпадат 14 хил. деца. Той е изготвен от инициативата "България 2030".

Непълнолетни извършват близо 5000 престъпления у нас всяка година

Близо 5000 престъпления извършват непълнолетните и малолетните всяка година у нас. По данни на МВР за последните 5 години умишлените у...

Голяма част излизат от класната стая заради системни отсъствия – около 1400, липса на пари или семейни проблеми. Последните са около 2300. Други, които също не са малко, спират да посещават часовете заради ранна сватба. Слабият успех за миналата година е принудил 71 деца да излязат за постоянно от класната стая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Двама загинали и 88 пожара за денонощие

Спорът им завърши с брадви: Арестуваха двама мъже в Шумен

Разградско училище осъмна със счупени прозорци

Здравословен проблем е вероятната причина за трагедията в Казанлък

Разпитват свидетели по делото срещу Васил Михайлов за побой

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Мъж загина при пожар в известна местност над Пловдив

10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

След жестоко убийство край Мизия: 18 години затвор за извършителя

В обществена сграда: Ограбиха и биха мъж във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com