Въвеждат специализирани състави за непълнолетни нарушители в 5 съдилища

10580
Въвеждат специализирани състави за непълнолетни нарушители в 5 съдилища
Снимка: БГНЕС

Създаването на правосъдна система за деца е приоритет за Министерството на правосъдието. Това заяви заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева в изказването си пред Световния конгрес Световния конгрес за младежкото правосъдие в Женева, който приключи на 30 януари т.г., съобщиха от МП.

Тя допълни, че министерството е ангажирано с провеждането на реформа, насочена към осигуряването на адекватна правна и регулаторна рамка, съответстваща на международните и европейски стандарти, която да гарантира пълно зачитане на правата на детето, справедлив процес и използването на лишаването от свобода на детето като крайна мярка.

За първи път около 900 участници от над 80 страни - държавни служители, представители на съдебната власт, на експертни органи за правата на детето, на гражданското общество и на неправителствени организации, имаха възможност да обменят добри практики и да обсъдят заедно стъпки по прилагането на международните стандарти и правата на децата в младежкото правосъдие.

Иницииране на промени в Наказателно-процесуалния кодекс, насочени към гарантиране интереса на децата, станали жертви на престъпление или деца в конфликт със закона, са част от мерките, които ще се предприемат в тази насока, подчерта заместник-министър Мичева-Русева. Идеята е все по-малко деца да отиват в институции или в поправителните домове като вид наказание.

"Необходимо е да се предвидят други възпитателни мерки и да се даде втори шанс на децата-правонарушители", каза още пред Световния конгрес заместник-министърът. Тя обяви, че благодарение на Българо-швейцарската програма за сътрудничество страната ни предвижда пилотно въвеждане на специализирани състави за непълнолетни в 5 съдилища.

В изказването си в Женева заместник-министър Мичева-Русева акцентира и върху друг елемент за успешна съдебна реформа, напълно съобразена с правата на децата, а именно изграждането и укрепването на компетенциите на всички професионалисти, работещи с деца. Във връзка с това, в края на февруари в София предстои обучение на съдии, прокурори, социални работници и полицаи. Обучението е в рамките на проект "Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие", който се изпълнява от Министерство на правосъдието по Тематичен фонд "Сигурност" на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Заместник-министър Мичева-Русева обяви още, че в България вече са изградени 14 специализирани помещения за изслушване и разпит на деца, а до края на 2015 г. предстои откриването на още 5 т.нар. "сини стаи".

От утре работна група в Министерството на правосъдието започва работа върху План за действие по проблемите на младежкото правосъдие. Сред първите й задачи е очертаване на механизми за въвеждане на възстановителното правосъдие у нас.

Световната практика за работа с правонарушители показва, че провеждането на т.нар. семейни конференции, на които се събират членовете на семейството, роднини, преподаватели, както и пострадали от действията на детето, дава добри резултати. По време на тези семейни конференции се търси общ вариант как детето да бъде реинтегрирано, а не да бъде изпратено в дом. В някои държави само 8 % от децата извършват ново нарушение, а останалите се превъзпитават.

Кунева предлага чужди служби да помагат в избора на "борци срещу корупцията"

Това е върхът на айсберга. Така вицепремиерът Меглена Кунева коментира случаите, при които убийците от дискотека „Амнезия” ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com