За трети пореден път върнаха делото за радикален ислям на прокуратурата

7014
За трети пореден път върнаха делото за радикален ислям на прокуратурата
Снимка: БГНЕС

За трети пореден път окръжният съд в Пазарджик прекрати делото и върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Ахмед Муса Ахмед и групата му за проповядване на радикален ислям, възхваляване на "Ислямска държава" и призоваване към война, предава БГНЕС.

И този път съдия-докладчикът Кристина Пунтева намира, че държавното обвинение не е посочило в какво и защо подвежда под отговорност част от обвиняемите, което нарушава процесуалните им права, пише „24 часа”.

В началото на юли ще е ясна присъдата за имамите на втора инстанция

На 1 юли Апелативният съд на Пловдив ще се произнесе относно т.нар. "дело на имамите", което бе разгледано в течение на два дни. Днес...

И докато в първите два пъти това се отнасяше за 11, от общо 14 обвиняеми, сега съдия Пунтева посочва в мотивите си 8 от тях. След като отстрани допуснатите нарушения прокуратурата може да внесе отново обвинителния акт в пазарджишкия съд, или да обжалва решението пред апелативните магистрати в Пловдив.

Знаете, в началото на декември Апелативният съд в Пловдив прекрати наказателното дело срещу 14-те имами от Пазарджик за проповядване на радикален ислям и го върна на Пазарджишката окръжна прокуратура заради пропуски в досъдебното производство и при изготвянето на обвинителния акт.

Съдебният процес за разпространение на радикален ислям се разглежда в Пловдив по жалба на 14-те имами и протест на прокуратурата.

Мюсюлманските духовници бяха осъдени в Пазарджик за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация.

По-рано през септември тази година съдия Кристина Пунтева от Окръжен съд-Пазарджик прекрати наказателно дело от общ характер, образувано за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и за пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация " Ислямска държава".

Съдът отново отложи делото срещу 13-те имами

Част от литературата, приложена като доказателство в делото срещу 13-те имами, призовава към разделение между християнството и исляма. ...

Делото бе върнато на Окръжна прокуратура-Пазарджик за отстраняване на допуснатите нарушения. Според съдията те се изразяват в съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на 11 от 14 подсъдими.

Подсъдимите не са могли да разберат въз основа на кои точно факти и обстоятелства са обвинени, защо са обвинени, че са извършили престъпленията, споменати в обвинителния акт, в посочените от прокурора времеви периоди, както и въз основа на кои факти и обстоятелства прокурорът ги обвинява, че са извършили престъпленията по посочения от него начин.

Разпореждането не беше окончателно и подлежеше на обжалване или протест в седемдневен срок пред Апелативен съд-Пловдив.

Actualno.com припомня, че на 9 септември окръжна прокуратура-Пазарджик внесе отново обвинителния акт срещу 14-те лица, обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа и пропаганда за война. През юли съдията беше върнал делото на прокуратурата заради професионални нарушения.

Кои са обвиняемите?

Протест посрещна обжалващите присъдите си 13 имами

Делото на 13-те имами отново влиза на фокус. Днес осъдените на първа инстанция ще обжалват на втора присъдите си. И пред Апелативния съ...

Обвинените лица са Ахмед Муса, Ангел Симов (Айри), Стефан Александров (Сюлейман), Светослав Манчев (Зекерия), Ерджан Смаил, Стефан Димитров (Тафик), Александрина Ангелова (Мелекшен), Йосиф Минчев (Юсню), Рангел Илиев (Малкият Ремзи), Александър Иванов (Банго), Орхан Бързак (Мазгала), Райко Карталов (Ремзи), Ненко Щерев и Веселин Стефанов (Вайдин). Обвиненията против тях не са променени

При мащабна акция на ДАНС през ноември 2014 година бяха арестувани 14 души, сред които и Ахмед Муса - вече осъждан за разпространение на антидемократична идеология. Муса беше осъден на две години затвор от Пловдивския апелативен съд.

Апелативният съд освободи от наказателна отговорност имамите на Сърница – Саид Мутлу и този на Пазарджик – Абдуллах Салих и увеличи наложените им административни глоби на по четири хиляди лева. За всички останали съдът потвърди наложените наказания от Пазарджишкия окръжен съд, като те са длъжни да платят и по 206 лв разходи по делото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com