Задържаха 13 души от цялата страна заради детска порнография

2984
Задържаха 13 души от цялата страна заради детска порнография
Снимка: БГНЕС

Националната следствена служба (НСлС), ГДБОП и жандармерията задържаха 13 лица от цялата страна в мащабна акция тази сутрин. Те са арестувани заради разпространяване на детска порнография, обявиха от прокуратурата на брифинг в петък.

"Над 30 следователи от НСлС, над 30 служители на ГДБОП, над 60 жандармеристи участваха в мащабната акция. Претърсени са около 20 адреса едновременно в 7 ч. тази сутрин. Иззети са компютри, телефони, външни харддискове, флашки. Задържани са 13 лица - 5 от тях в София и 8 в други населени места", обяви директорът на НСлС Борислав Сарафов.

Папата предупреди свещениците за изкушенията на порнографията

Папа Франциск предупреди семинаристите в Рим за опасностите от онлайн порнографията, като я нарече изкушение, което "отслабва свещениче...

"Намерихме видео и снимки, съдържащи брутални сцени на насилие с деца на възраст между 2 и 10 г. Става въпрос за сексуално насилие. Децата обикновено са от бившите съветски републики или от Далечния Изток – Виетнам, Индонезия, Тайланд, Филипини. Проверяваме дали няма деца и от България – не изключваме подобна възможност", добави той.

Сред задържаните има пилот от гражданската авиация от популярна нискобюджетна компания, автомонтьор, електротехник и др. Арестуваните са между 30 и 40 г., но има и лица на около 60 г. Около 50% от тях са семейни, имат и деца. Повечето са с добри финансови възможности, не са социално слаби, обявиха от прокуратурата. Това не е организирана престъпна група, не се познават помежду си, а вероятно комуникират помежду си "с някакви виртуални имена, анонимни профили, има специализиран софтуер, който сваля и разпространява такива материали".

Образувани са 12 досъдебни производства. Днес "вероятно" ще бъдат повдигнати обвинения – това ще преценят конкретните наблюдаващи прокурори. Санкцията е до 6 г. лишаване от свобода и глоба до 8000 лева. "Доста често тези присъди преминават към условни", добави говорителят на главния прокурор Сийка Милева. "Като майка считам, че трябва да се приложи доста по-голяма строгост на закона".

В един от случаите нидерландски гражданин е разпространил видео с момче на 10-12 г., което е в сексуални действия с момиче между 6 и 8 г. Мъж на над 30 г. разпространява видео, в което възрастно лице от мъжки пол извършва сексуално насилие над малко момиче. Мъж от София на 26 г. пък е разпространявал стотици видеа и снимки на деца от 1 месец до 2 години, дадоха подробности от прокуратурата.

Акция срещу разпространение на детска порнография, има задържани

Мащабна операция срещу разпространението на детска порнография се провежда в страната.  Акцията e разпореждане на главния прокуро...

"Макар и да става дума за разпространяване на порнографски материали във виртуална среда, това не е никак безобидно. Това показва и психопрофилът на тези лица – че от виртуалния свят са склонни да минат и в реалния и да посегнат на нашите деца", каза Сарафов. "Надявам се да бъде взета постоянна мярка задържане под стража, тези хора трябва да бъдат изолирани от обществото".

Главният прокурор Иван Гешев също присъстваше на брифинга. "Прокуратурата, ГДБОП и жандармерията съвместно днес защитиха едно от най-важните неща за всеки един българин – нашите български деца. Това показа кои са реалните проблеми – реалната правна реформа е точно това, да се увеличат наказанията за разпространяване на порнографски материали, които в момента са символични и смешни. Реална реформа е борбата срещу дрогирани и пияни шофьори. Днес те защитиха нашите деца и показаха, че институцията прокуратура е стабилна", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com