Започва делото срещу Крусев, СОС ще решава да вдига ли заплатите в градския транспорт

1471
Започва делото срещу Крусев, СОС ще решава да вдига ли заплатите в градския транспорт
Снимка: БГНЕС

За днес, 11 юли, е насрочено разпоредително заседание по делото срещу бившия зам.-кмет по транспорта на София Евгени Крусев, предаде БГНЕС. Крусев подаде оставка на 4 декември 2018 заради обвинения в длъжностно престъпление заради ремонта на ул. "Граф Игнатиев".

Крусев отива на съд за това, че в периода от 27 юни 2018 година до 5 декември 2018 година, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки. Според обвинението, той е предприел действия за съществено изменение на сключения договор с "Джи Пи Груп" АД за обществена поръчка за промяна в носещата конструкция на трамвайния релсов път с контактна и кабелна мрежа по улица "Алабин" и улица "Граф Игнатиев" (1 225,55 метра) с нов тип напречен профил, включващ околорелсова еластична виброизолационна система в съчетание с носеща конструкция от типа "плаваща плоча". С това прокуратурата счита, че е набавил облага за "Джи Пи Груп" и допринесъл за значителни вредни последици за Столична община от заплатени на дружеството строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194,01 лева с ДДС, както и заплатени неизпълнени количества и обеми строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лева с ДДС – или общо 919 863,55 лева с ДДС.

Спецпрокуратурата даде на съда бившия зам.-кмет на София Евгени Крусев

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу заместник-кмета на Столична община Евгени Кр...

Завишените цени в полза на "Джи Пи Груп" се определят от разликата в офертната цена на обществената поръчка на спечелилия и класирания на второ място участник, който предложил същата подложка на релсовия път, положена при изграждане на трасето. Дружеството "ПСТ градска среда зона 2" ДЗЗД предложило цена от 5 072 233,22 лв. без ДДС (6 086 679,87 лева с ДДС), а "Трейс РВП" ДЗЗД – 4 846 490,15 лв. без ДДС (5 818 788,18 лева с ДДС. Офертната цена на "Джи Пи Груп" АД била по-висока с 517 661,69 лв. без ДДС (621 194,01 лева с ДДС) спрямо тази на "ПСТ градска среда зона 2" ДЗЗД и със 743 404,75 лв. с ДДС спрямо офертата на "Трейс РВП" ДЗЗД.

Наред с това, съгласно изменението на проекта, в кривата на ул. "Алабин" и ул. "Граф Игнатиев" били положени 144 метра обикновени релси Ri60(60R1), а не предвидените в договора за обществена поръчка - тип "60R2 – 290GHT, съгласно БДС EN 14811". Те били актувани, отчетени като изпълнени и платени на изпълнителя два пъти с два протокола – веднъж с цялото количество релси от 4960 метра, и веднъж с друг протокол. Така общината е била ощетена с още 21 707,14 лв с ДДС от невложени при строително-монтажните работи 144 м. обикновени релси, смята прокуратурата.

Евгени Крусев е с мярка за нeотклонение "Подписка" и наложена забрана да напуска страната.

Също днес, Столичният общински съвет ще реши дали да приеме предложението на столичния кмет Йорданка Фандъкова, да бъде подписано тригодишно споразумение, което да гарантира повишаването на заплатите на служителите в градския транспорт с по 10% в следващите три години.

Евгени Крусев: Не съм вземал еднолични решения

"Аз съм спокоен, ръководил съм се единствено от интересите на общината и на града, така че нямам притеснение относно това какво би се к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com