Заседания по две дела за тероризъм

983
Заседания по две дела за тероризъм
Снимка: БГНЕС

Две дела по обвинения в тероризъм ще гледа Специализираният наказателен съд днес (12 януари), предаде БГНЕС.

Първото дело е срещу обвинения в тероризъм Иван Захариев. Иван Захариев е български и австралийски гражданин, роден в Ханой, Виетнам. Обвинителният акт срещу него бе внесен в началото на декември минала година от Специализираната прокуратура.

Германия готви радикален антитерористичен закон

В Германия готвят антитерористичен закон. Инициативата е в ход след нападението в Берлин, съобщава в. "Билд". През януари вътрешният ...

Той е обвинен, че за времето от 04.07.2016 г. до 19.09.2016 г. в Република България в столичния стрелкови клуб „Левски” и в пловдивския стрелкови комплекс „360 градуса” в с. Войводино се е обучавал, за да придобие знания и умения за боравене с огнестрелно оръжие, включително и с автомат „Калашников”. Целта му била, след като придобие нужните знания да използва уменията си, за да извърши убийство, тежка телесна повреда и да създаде смут и страх в населението – тероризъм, според Наказателния кодекс.

Според обвинителния акт действията на обвиняемия на територията на България са били насочени към подготовка за включване във въоръжена терористична групировка в Сирия и участие в реални бойни действия срещу армията на Башар ал Асад. Доказателствата сочат, че през 2013 г. Захариев отишъл в Сирия с желанието да се включи в терористична групировка. Не е бил приет заради липса на бойна подготовка. 

Иван Захариев достигнал до Сирия със самолети от Сидни, през Сеул, Истанбул и гр. Хатай, Турция. Поддържайки Facebook контакт с лице с инициали "ST" (който прехвърлял хора от Турция в Сирия), в покрайнините на Хатай, Захариев попаднал в скривалище с други лица, тръгнали към Сирия и описани от самия него като „бойни другари“. Заедно с тях той бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия. Там веднага започнало обучението му да борави с автомат „Калашников“. Престоят му в Сирия обаче се оказал кратък, заради липса на бойна подготовка. За да я придобие, той се върнал в Австралия, но там обучението по стрелба се оказало скъпо. По-късно заминал за Мароко, откъдето през пролетта на 2016 г. пристигнал в България - проучил, че тук е доста по-евтино обучението в стрелба.

Пред чужд гражданин, с когото се запознал в софийската джамия „Баня Баши“, Захариев говорил за ДАЕШ, както и че трябва да се ходи в Сирия и да се бият с другите. Заявил, че обича ДАЕШ и познава лице от Турция, което организира заминаването за членство в организацията.

Френската полиция арестува предполагаеми атентатори

Френската полиция е арестувала мъж по подозрения, че е планирал атака в Тулуза на Нова година, предаде Ройтерс, цитиран от БНР. Власти...

При изследване на скайп комуникацията на Захариев, са намерени негови писма до джихадисти. Установена е връзка за контакт с лице, вербувало американски граждани за бойци на „Ислямска държава“.

Също днес (12 януари) спецсъдът ще заседава днес срещу трима сирийци, обвинени в тероризъм - Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим. Те са обвинени, че на 07.02.2016 г., като граждани на Сирия, с цел да участват като членове на терористични организации, са влезли на територията на България през границата ни с Гърция. Тримата са съответно на 20, 22 и 25 години и са получили статут на бежанци в Германия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com