X
 
 

23 вкусни рецепти от цял свят за Великден

След успеха на първата кулинарна книга на Ирина Катеринска за Коледа, издателство „Ентусиаст“ публикува „Малка книжка за Великден“. Авторката и нейният съпруг Димитър продължават да доказват, че са един чудесен тандем в своите кулинарни пътешествия. По професия тя е журналист и освен кулинарията, другата ѝ страст са думите, а Димитър е фотограф. Преди две години двамата предприемат кратко великденско пътешествие по време на което с удоволствие се потапят в характерните аромати и вкусове на Италия, Англия, Франция и Германия.

Тази година те поемат на друго пътешествие и както винаги имат желание да го споделят с колкото се може повече хора. Всичко започва в кухнята на Ирина, където има десетки килограми брашно, захар, яйца и масло, леят се литри прясно мляко, танцуват свежи пролетни зеленчуци и сладки сушени плодове, а агнешкото има аромат на мента.

Кулинарната магия на авторката изтича от тетрадката със спомени за срещнати по света различни вкусове и онази с рецепти, получени от нови приятели, идващи от различни държави. Тя ви повежда из дебрите на вкусните сладкиши, които християните в Ливан приготвят за Великден, замесва малки козуначета с маков пълнеж, както ги харесват в Чехия и Полша, открива любимата си, но забравена рецепта за ризото със зелени аспержи, което се приготвя през цялата пролет в Германия.

Митко Щерев представи романа си „Гостенка от космоса”

Филмовият композитор на столетието Митко Щерев представи романа си „Гостенка от космоса” в читалището на родния си град Ямб...

Вари портокали, докато се стопят на гъсто сладко, и покрива с него полския маслен сладкиш, наречен „Мазурек“, изпича пресни малки картофи с розмарин, както ги приготвят в Португалия и ги сервират към агнешкото за празничния обяд, пренася ни в Швеция с една особено привлекателна салата от яйца, лук и аншоа. За няколко часа ще се озовем и в детството на Димитър, където заедно с него и баба Елена замесват тестото на любимите в семейството им курабии.

Като приготвя всички онези рецепти – за италианския пай, спаначения киш, английските хлебчета, с които Ирина Катеринска се среща преди две години наживо, тя отново преживява всичко,  докато ги вкусва. И меси козунаци, разбира се. Меси ги бавно и с наслада, за да им даде нужното време и сили да се превърнат в пухкави сладки облаци. Димитър запечатва уханието на всички ястия в красивите снимки, които ще намерите в тази книжка. Рецептите са 23, сладки и солени. Носят в себе си духа на Великден, който можем да открием в сърцата на хора, разпръснати по целия свят, на всички континенти. И няма значение къде точно се намираме – във влак, на кораб или в самолет, в Азия, Африка или Европа, у дома с близките си хора или сами със себе си. Празникът се случва в нас дори и когато обикаляме света, седнали на кухненската маса с книжка с рецепти в ръка. Не бихте отказали подобно пътуване, нали?

Цена: 9,99 лв.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално