Карлос Гарайкоа и изложбата "Меч и роза"

15518
Карлос Гарайкоа и изложбата "Меч и роза"

Институтът за съвременно изкуство - София ще представи самостоятелната изложба "Меч и роза" на художника Карлос Гарайкоа.

Карлос Гарайкоа е един от най-известните художници на поколението „след стената“, намерили своя визуален език в годините на разрушаване на ценностни системи, преодоляване на стереотипи, трансформация на политически, социални и културни представи на огромно количество хора. Чрез мултимедиен и мултидисциплинарен подход с непременно присъстващото чувство за хумор, Гарайкоа изследва политически наративи, исторически илюзии, урбанистични утопии.

Как умът превръща водата на клетките във виното на съзнанието?

Излезе от печат книга, която съчетава магията на изкуството с рационализма на науката и търси отговори, които векове наред са провокира...

Изложбата „Меч и роза“, която ще бъде открита на 7 ноември от 18 часа и ще продължи до 21 декември, показва работи от различни периоди на художника, продължавайки вече съществуващата ни традиция за представяне на „микро-ретроспективи“.

„Съкровищата на короната“, 2009, е колекция миниатюрни архитектурни копия от скъпоценен материал на прочути места за разпити и мъчения, сред които Военно-морската база в Гуантанамо, сградите на Пентагона, КГБ и Щази, стадионът в Сантяго. Те са създадени с помощта на интернет информация, системно ограничавана от властите на Куба. Езикът на кубинските социалистически значки – идеологически рекламни инструменти на своето време, използването на тяхната символика и послания днес, са изследвани в инсталацията „Без решение“, 2012.

Поезията и амбициите на претендиращата за вечност архитектура, в частност, или на относително нетрайните човешките общности се разглеждат във фотосериите „Декларация“, 1996, и „Когато желанието не прилича на нищо“, 1996. И двете работи са посветени на Ню Йорк и след бедствието на урагана Санди придобиват особено философско звучене.

Известен с проектите си на открито, Карлос Гарайкоа представя в ИСИ – София филм, посветен на инсталацията си „Не искам повече да виждам моите съседи“, 2006, от Колекцията за съвременно изкуство Кастело ди Ама, Гайоле, италианската провинция Тоскана. Самата инсталация възстановява в миниатюра прочути исторически стени – от Cтената на Адриан в Британия и Великата китайска стена до Берлинската и тази в Тихуана, Мексико. Представеният в София филм е композиран от документални кадри и разсъждения за постоянната потребност на обществата да се отграждат от други.

Андрей Янев представя самостоятелната си изложба "Тайнства"

На 8 ноември – деня на християнския празник “АРХАНГЕЛОВДЕН” – Андрей Янев представя изложба „Тайнства&r...

Друг проект на Гарайкоа се отнася до изгледа и усещането в миналото, настоящето, бъдещето на градове, където го излагат. В ИСИ – София художникът ще борави с книга от 1970-те, демонстрираща града ни в рамките на парадни социалистически разбирания. Манипулацията на страници я превръща от двумерен разказ в пространствен, коментиращ времето обект.

Карлос Гарайкоа е роден през 1967 г. в Хавана, живее и работи в родния си град и Мадрид. Преди да се прехвърли в Instituto Superior de Arte в Хавана следва термодинамика. Сред последните му самостоятелни изложби са „Без решение“ в Галерия Континуа, Сан Джиминяно, Италия (2012); „Фото-топография“, Национален музей за съвременно изкуство, Атина (2011); „Наслагване“, Ирландски музей за модерно изкуство, Дъблин; „Земя без стопанин“, Музей за модерно изкуство, Меделин, Колумбия (2010). Участвал е в множество международни изложби, сред които Документа 11, 51-о и 53-о Венецианско биенале, биеналетата в Москва, Шарджа, Хавана, Кванжу, Йоханесбург, Art Unlimited, Art Basel.

Сред по-важните публични колекции, които притежават работи на Гарайкоа, са MоMA (Музей за модерно изкуство), Ню Йорк; Tate Modern, Лондон; Музеят Гугенхайм, Ню Йорк; Музеят за съвременно изкуство (MOCA), Лос Анджелис; Националният музей Centro de Arte Reina Sofía, Мадрид.

Подгответе се за Halloween с благотворителна изложба

Благотворителна изложба от гравирани плодове и зеленчуци създава пъстра есенна атмосфера във фоайето на ИНТЕРПРЕД-Световен търговски ц...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com