Почина създателката на "Войната на таралежите"

19024
Почина създателката на "Войната на таралежите"

На 66 години почина именитата българска кинорежисьорка Иванка Гръбчева, съобщиха от СБФД.

Създателката на "Войната на таралежите", "Изпити по никое време" и други знакови филми, с които са израснали поколения, има повече от 20 заглавия в кариерата си.

Поредна трагедия: още едно дете почина в училищен двор

10-годишно дете е починало по време на игра в двора на училището в хаджидимовско село, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Благое...

Завършила е кинорежисура в Германия, дълги години работи в Студията за игрални филми "Бояна". Един от най-знаменитите й филми е телевизионният сериал "Жребият" по сценарий на Свобода Бъчварова.

Най-добрите си ленти е заснела заедно със сценаристите Братя Мормареви, писателя Георги Данаилов и оператора Яцек Тодоров.

Иванка Гръбчева е българска режисьорка, дъщеря на Димитър Гръбчев и Митка Гръбчева. Родена е на 28.07.1946 г. в София. През 1966 г. се дипломира със специалност "Кино и телевизионна режисура" във Висшия институт за филмово изкуство в Бабелсберг, Германия. 1967 – 1991 е режисьор в Студия за игрални филми "Бояна". 1987 – 1991 е художествен ръководител на творчески колектив "Алфа" в Студия за игрални филми "Бояна". 1984 – 1991 е преподавател по кинорежисура и филмов монтаж в катедра "Кино и телевизия" при Национална академия за театрално и филмово изкуство. 1998 – 2004 е преподавател по кино и телевизионна режисура във факултета по изкуства на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Филмите ѝ се ползват с голяма посещаемост. Често работеше в тандем със сценаристите братя Мормареви, със сценариста Георги Данаилов и с оператора Яцек Тодоров. Член на Съюза на българските филмови дейци. Награждавана е с ордени и медали. Сред най-известните й филми са "Войната на таралежите", "Карнавалът", "Жребият", "13-тата годеница на принца", "Една калория нежност", "Изпити по никое време" и много други.

Бизнесмен почина пред спешното отделение в Благоевград

75-годишен бизнесмен е починал пред вратите на Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград, предаде БГНЕС. Към 10:40 часа тази сутрин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com