Таралежовата сватба на прелестната Яна Язова

22052
Таралежовата сватба на прелестната Яна Язова

Книга с редки творби за деца на известната писателка Яна Язова излиза по повод 100-годишнината от рождението й – „Таралеж се жени” (ИК „Изток-Запад”) включва непознати от десетилетия текстове за малчугани, засягащи теми като героизма и вярата в Бог.

Люба Ганчева, по-известна днес като Яна Язова (1912-1974), е една от най-обсъжданите личности в българската литературна история. Едни я харесват, други – не, а трети я смятат за велика, но независимо от всичките „за” и „против” едно е сигурно: името й заслужава да се помни. Язова написва първото си стихотворение, когато е едва на седем години. В периода 1930-1944 г. тя е на върха на своята слава и е постоянен обект на внимание от страна на пресата. След 9-ти септември 1944 г. тя отказва да вземе участие в новия, продиктуван от режима ред и изчезва от списъка на литературните творци. След заличаването на името на Язова от родния литературен пейзаж тя е принудена да живее и работи в изолация. Нейните творби остават неиздадени до края на 80-те години на миналия век – в периода 1987-1989 г. излиза посмъртно трилогията й „Балкани” – романите „Левски”, „Бенковски” и „Шипка”.

Тайната продължава с „Вълшебството” – книга, която носи късмет

Всичко започна с абсолютния феномен „Тайната” – бестселър, който разкрива загадките на Космоса и ни подарява ключа къ...

Творби за деца, писани в периода 1937-1943 г., които до този момент не са издавани в книга, са събрани в тома „Таралеж се жени”. Изключение правят само разказите, включени в сборника „Герой”, и книжката „Лица в черти, във стихове и колелца”, които излизат едновременно през 1941 г. В настоящото издание разказите и публикациите на Язова в детския печат, навлезли в отделна книга, са в първия раздел, а във втория са портрети на известни българи – св. св. Кирил и Методий, Симеон Велики, Панайот Хитов, Стефан Караджа, Елин Пелин и др. Към тях съставителят Петър Величков добавя и още портрети, дело на Язова, които самата тя приживе е публикувала в популярното за времето списание „Блок-Мила”. Предвид са взети и по-късни ръкописни поправки, добавки и съкращения на авторката.

Макар и за деца, издаването на тези творби до голяма степен бива възпрепятствано по време на социализма, тъй като в тях Язова засяга теми като героизма, вярата в Бог и др., недопустими по това време идеи. „Таралеж се жени” е богата на илюстрации книга, а във втория й раздел (освен стихове за известни български личности) има и интересни, образователни примери, обясняващи как едно дете би могло да нарисува бързо и лесно всяка от тези личности.

„Таралеж се жени” се появява за първи път пред широка аудитория, а поводът е 100-годишнината от рождението на Язова. Днес текстовете в книгата биха представлявали интерес не само за малките читатели, но и за възрастните, които харесват стила на авторката.

Симеон Радев в ново издание за Балканската война

Обобщено издание на две изключително ценни творби на майстора на българската документална проза Симеон Радев излиза на българския книже...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com