10-те най-чести причини за поява на високо кръвно

16371
10-те най-чести причини за поява на високо кръвно
Снимка: iStock/Guliver

Кръвното налягане при възрастен се счита за нормално, ако нивото му в спокойно състояние не надвишава 140/90 мм Хг. Ниво на налягане от 140/90 до 160/95 мм Хг се отнася до т. нар. гранична, междинна зона. Ако нивото на кръвното налягане е равно или п -високо от 160/95 мм Хг, тогава те говорят за високо кръвно налягане (хипертония).

Топ 5 на най-ефективните начини за сваляне на кръвното

Какви са основните причини за хипертонията?

1. Невропсихичен стрес. Нервният фактор е един от определящите фактори за появата на хипертония. Първоначалната му връзка са емозиите, емозионалните преживявания, придружени от различни реакции при здрави хора, включително повишаване на кръвното налягане. Честите стресови ситуации рано или късно водят до трайно високо кръвно налягане.

Това е плодът, който гарантира здравето на сърцето, костите и кръвното налягане

Сините сливи са не само вкусни, но и изключително здравословни плодове. Те не са с високо съдържание на захар и в същото време са богат...

2. Ендокринни нарушения. Ендокринните фактори също играят роля в развитието на хипертония. Добре известно е, че мъжете в зряла възраст, жените в менопауза и  хората с различни патологии на хипофизната жлеза и надбъбречните жлези са по-склонни към повишено налягане.

3. Ядене на много готварска сол. Хранителният фактор също играе роля в развитието на хипертония. Установено е, че хората, които консумират големи количества трапезна сол, често страдат от високо кръвно налягане. Това се дължи на задържането на натрий в организма, което провокира появата на оток, вазоконстрикция и увеличаване на обема на циркулиращата кръв, което води до повишаване на кръвното налягане.

4. Наследственост. Генетичният фактор е една от причините за високо кръвно налягане. Установено е че децата, чиито родители имат хипертонична болест, развиват болестта 2,5 пъти по-често от другите.

5. Никотин, алкохол и други "стимуланти" на сърцето. Лошите навици играят важна роля за повишаване на кръвното налягане. Тютюнът, кафето, алкохолът са мощни стимуланти на сърцето и кръвоносните съдове. Тези вещества сякаш стимулират сърцето и то започва да действа с претоварване. Алкохолът и тютюнът са отрови, които могат да проникнат в клетките на всички тъкани на органите, причинявайки дехидратация и сериозни метаболитни нарушения в организма.

6. Липса на сън. Редовното недоспиване също може да бъде причина за високо кръвно налягане. Опитвайте се да спите поне по 8 часа в денонощието.

7-те грешки, които допускате, когато мерите кръвното си

Медицина вече е напреднала до такава степен, че можете сами да измервате кръвното си у дома с подходящ апарат за целта. За да го направ...

7. Възраст над 65 години. Разбира се, че хората в т.нар. "трета възраст" са много по-застрашени от появата на високо кръвно. 

8. Липса на физическа активност. Воденето на активен начин на живот и редовното спортуване е от съществено значение. Застоялото ежедневие, малкото физическо натоварване са едни от предпоставките за хипертония.

9. Наднормено тегло. Също, както и при точка 8. Физическото бездействие води до излишно натрупване на килограми, а от там - високо кръвно налягане. 

За какво алармира малката разлика в двете граници на кръвното

10. Нездравословна диета. За да имате нормално кръвно налягане, опитвайте се да имате ежедневно здравлсовно меню. Включвайте в него полодове и зеленчуци, постни меса, необработени сурови ядки, естетствено пиене на вода и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com