Топ 5 на най-ефективните начини за сваляне на кръвното

5021
Топ 5 на най-ефективните начини за сваляне на кръвното
Снимка: iStock/Guliver

Милиони хора по света страдат от високо кръвно налягане. Това опасно заболяване води до инсулти и инфаркти, но за щастие е възможно да се предотврати.

Индийски лекари посочиха пет ефективни начина за контролиране на високи стойности на кръвно налягане, пише The Times of India.

Ето как ефективно да намалите не само риска от хипертония, но и високите стойности на кръвното налягане без лекарства.

1. Намалете приема на натрий (сол)

Високото кръвно налягане може да бъде свързано с прекомерен прием на натрий. Дори леко намаляване на количеството готварска сол в храната ще има положителен ефект върху цифрите на тонометъра. Освен това стойностите на налягането варират в зависимост от индивидуалните характеристики на тялото на пациента.

Също така, за да се поддържа общото благосъстояние на организма, лекарите препоръчват да се ограничи консумацията на солени полуфабрикати. Дневният прием на сол трябва да бъде не повече от 2300 mg на ден.

2. Увеличете приема на калий

Този основен микроелемент, дори и в малки дози, ще помогне за изхвърляне на излишния натрий от организма и за понижаване на кръвното налягане. За да смекчите вредните ефекти на натрия, трябва да включите в диетата си и храни, съдържащи калий.

В ежедневното ви меню е задължително да присъстват листни зеленчуци, домати, картофи, прясно мляко, кисело мляко, портокали, банани, авокадо, пъпеши и кайсии. Освен това семената и ядките, както и рибата тон и сьомгата, също са задължителни.

3. Правете упражнения редовно

Редовните упражнения са задължителни не само за хипертониците. За да поддържате здравето си и да се намали рискът от хронични заболявания, всеки ден трябва да допълвате ежедневната си физическа активност с 30 до 45 минути упражнения.

Този режим трябва да стане задължителен за пациенти с хипертония: постоянните упражнения ще укрепят сърдечно-съдовата система, ще подобрят кръвообращението и ще понижат кръвното налягане. Експертите препоръчват да се разхождате поне 40 минути на ден.

4. Откажете се от консумацията на алкохол и тютюнопушенето

Пушенето и пиенето на алкохол провокират повишаване на кръвното налягане. 16% от случаите на хипертония са свързани с прием на алкохол. Алкохолът и никотинът повишават нивото на налягането, оказвайки отрицателно въздействие върху кръвоносните съдове. Затова е по-добре да се сбогуваме с тези зависимости веднъж завинаги.

5. Намалете консумацията на рафинираните въглехидрати

Дори рафинираните въглехидрати и захари, добавени към храната, могат да причинят високо кръвно налягане. Значителното намаляване на тяхното количество ще помогне за контролиране на налягането. Рафинираната захар и хлябът бързо се трансформират в глюкоза и могат да причинят проблеми.

Пациентите с хипертония трябва спазват диета с ниско съдържание на въглехидрати. За да отслабнете, вместо рафинирано брашно, консумирайте пълнозърнесто и заменете рафинираната захар с мед.

Важно: Тази статия е с информативен характер. Предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар, както и да се използва за самодиагностика или самолечение. При наличието на конкретен проблем се консултирайте с лекар и спазвайте стриктно предписанията му!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com