11 важни правила, които е учтиво да се спазват, когато разговаряте по телефона

23877
11 важни правила, които е учтиво да се спазват, когато разговаряте по телефона
Снимка: https://unsplash.com

Мобилният телефон е нашата връзка със света. Днес е почти невъзможно човек да няма телефон в себе си. Той улеснява живота на хората и им помага да бъдат намирани, независимо къде са.

Когато се появиха мобилните телефони, те бързо навлязоха в живота на всеки човек. В днешно време телефонът служи не само за разговори, а чрез него правим и изпращаме снимки, видеоклипове, чатим си през различни приложения, изпращаме мейли, следим, четем и коментираме в социалните мрежи и какво ли още не. Телефонът е нашият мини-компютър, чрез него може даже да работим дистанционно.

Но на първо място телефонът служи предимно за говорене, а комуникацията по телефон си има правила и етикети, които е добре да се спазват, за да покажем учтивостта и възпитанието си към човека от отсрещната страна.

Често пъти е неприятно да се говори, когато около нас има много хора. Налага си да слушат нашия разговор, въпреки, че често пъти не им е приятно.

Прави много лошо впечатление, когато телефонът звъни силно, а човекът вдига и започва да води дълъг и безсмислен разговор. Това дразни околните и оставя в тях неприятно впечатление.

Затова сега е време е да научите кои са важните правила, когато разговаряте по телефон с познати или непознати.

1. Този, който е звъннал пръв е, добре да прекрати разговора

Ако сте човекът, когото е потърсил другия, първо е добре да разберете дали е удобно търсеният от вас да говори. Ако усетите, че се намира в неподходящо място, най-добре да се извините и да му кажете, че ще звъннете по-късно. След което е добре бързо да му затворите. Бъдете кратки и вежливи.

Възможно е събеседникът ви да очаква някакъв важен разговор или да влиза в среща. Затова въпросът дали може да разговаря е добре винаги да му се задава, особено ако е в работно време.

2. Не му звънете по всяко време

Помислете колко е часът, преди да звъннете на някого. Не е удобно да се звънни рано сутрин, особено в почивни дни. Изчакайте да мине 9 часа и тогава наберете номера, когото искате.

Вечер след 22.00 часа също не е удобно да звъните. Ако толкова искате да чуете някого, но се съмнявате дали е буден, можете първо да му пишете съобщение или да използвате някой чат. 

Когато уцелите някой да вечеря, трябва бързо да му се извините и в бъдеще да избягвате този час на позвъняване. Ако не ви е спешно ще имате достатъчно време да го чуете в някакъв друг час. Не е добре да прекъсвате семейната му вечеря.

3. Когато звъните на някого, когото не знае вашия номер, е добре веднага да му се представите

"Здравейте, Стефан е на телефона" - изречение, което ще спести всякакви неудобства, ако другият не е сигурен кой го търси и ако не е вкарал номера му в указателя на телефона си.

4. Не се хранете, докато говорите

Дъвченето по телефона се усеща от другия човек и не е приятно, защото е признак на неуважение. Изяжте си залъка, преглътнете и тогава говорете. Изплюйте временно дъвката и говорете с ясен и отчетлив глас. На никого не е приятно да чува мляскане, пиене на някаква течност или дърпане на цигара.

5. Когато сгрешите номера, не прекъсвайте мълчаливо връзката

Ако разберете, че този, който е вдигнал слушалката не е човекът, когото търсите, не му затваряйте директно, а просто му се извинете. Иначе рискувате той да започне да ви връща обажданията и да ви пита защо го търсите, а това ще доведе до ненужни досадни ситуации.

6. Спрете да спорите и прекратете сериозните дискусии по телефона

Ако имате важни и наболели проблеми, те не се решават по телефона. Добре е да се видите на живо, стига това да е възможно. Ако сте от други градове и държави, избягвайте конфликтите по телефона, защото те се провокират много по-лесно и може да се скарате с човека. Ако усещате, че се ядосате, намерете начин да прекратите разговора и да се обадите на своя събеседник на другия ден или по-късно.

Изследване намира пряка връзка между използването на мобилен телефон и туморите

Ново изследване на Университета в Бъркли очертава силна връзка между радиацията на мобилния телефон и туморите, особено в мозъка, съобщ...

7. Говорете кратко и тихо, когато сте на обществени места

Не е нужно всички хора да разбират какви лични проблеми ви тревожат. Не въвличайте в разговора си никого - пряко или косвено. Не е учтиво да си търсите умишлено публика, която да слуша вашите преживявания. Това дразни околните и е проява на лошо възпитание и неуважение. Водете лично подобен тип разговор.

8. Не водете лични разговори от служебен телефон

Не смесвайте служебното с личното. Може някой да върне разговор на служебния ви телефон, а той да не е у вас, а във ваш колега или ръководител. Ще изпаднете в неудобна ситуация.

9. Не обсъждайте човека, който ви звъни

Японски град ще забрани използването на мобилни телефони от пешеходците по време на движение

Това е картина, повтаряща се по целия свят: пешеходците са залепили лицата за телефоните си, докато вървят, сблъсквайки се с други хора...

Ако не търсят вас, не е етично да извикате човека, за когото е обаждането. Поставете телефона на масата и идете лично при човека, който е търсен. Не коментирайте нищо, защото в слушалката всичко се чува, макар и да сте отдалечени от нея.

10. Не стартирайте разговора с питането "Кой я търси/кой го търси"

Когато вдигнете, първо кажете, че този човек отсъства и чак тогава можете да попитате кой го/я търси. В противен случай от отсрещната страна може да си помислят, че криете човека, а това ще доведе до проблемна ситуация за всички.

11. Изключвайте телефона си, когато сте на конференция, в църква, на театър, кино и други подобни места

Ако все пак чакате важен разговор, може да сложите телефона си на вибрация и да излезете, щом някой ви позвъни. А когато сте в транспорта или в офис с много колеги, просто намалете звука на телефона до минимум, за да не притеснява останалите хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com