12 неща, които се случват с тялото ви, когато спрете да пушите вейпове

5666
12 неща, които се случват с тялото ви, когато спрете да пушите вейпове
Снимка: iStock/Guliver

Натрупват се доказателства, че пушенето на вейпове, което някога се смяташе за по-малко вредно от пушенето на цигари, причинява увреждане на белите дробове и може да бъде смъртоносно. Освен това то предизвиква пристрастяване, поради което е трудно за всеки, който е започнал, да спре. Просто знайте, че в момента, в който се откажете от навика, тялото ви ще усети разликата, а ползите започват почти веднага. Ето какво точно се случва в тялото ви в момента, в който спрете да пушите вейп.

20 МИНУТИ ПО-КЪСНО: Подобрения в сърдечно-съдовата система

Само за 20 минути "сърдечният ви ритъм се нормализира, кръвното ви налягане спада и кръвообращението ви започва да се нормализира", споделят експерти.

ДИШАНЕТО ВИ СЪЩО МОЖЕ ДА СЕ ПОДОБРИ: Двете основни съставки на електронната цигара,пропиленгликол и растителен глицерин, при нагряване произвеждат химикали, които са вредни за дихателните пътища, според изследване, публикувано през 2018 г. "Когато се откажете отвейповете, трябва да установите, че дишането ви става по-малко затруднено и въздушният поток е по-чист", казват експерти.

НЯКОЛКО ЧАСА ПО-КЪСНО: Оттегляне от никотина

Никотинът е пристрастяващ и може да изпитате някои незначителни и временни симптоми. "Острите симптоми на никотинова абстиненция могат да бъдат психологически и физически", предъпреждават експерти. Психологическите симптоми могат да включват желание за никотин, промени в настроението, проблеми с концентрацията, раздразнителност и тревожност. Физическите симптоми включват "главоболие, изпотяване, треперене, безсъние, повишен апетит, коремни спазми и запек", допълват експерти.

ЕДИН ДЕН ПО-КЪСНО: Рискът от инфаркт спада

Според проучване от 2018 г. ежедневната употреба на електронни цигари удвоява риска от сърдечен удар. Ако се откажете обаче, рискът започва да спада много бързо. "Само след един ден рискът от инфаркт започва да намалява благодарение на понижаването на кръвното налягане, повишаването на нивата на кислород в кръвта и намаляването на негативното влияние върху нивата на холестерола и образуването на кръвни съсиреци", казват експерти.

Учени: Пушенето на електронни цигари е най-опасно за...

ДВА ДНИ ПО-КЪСНО: Чувствата започват да се подобряват

Вейповете, подобно цигарите, може да притъпят сетивата ви, намалявайки способността ви да усещате миризми и вкусове. Само след 48 часа без пушене може да забележите, че способността ви да усещате вкуса и мириса на храната се е подобрила. 

ТРИ ДНИ ПО-КЪСНО: Никотинът е изведен от организма

Ако все още не сте имали никотинова абстиненция, може да я усетите на третия ден. "Никотинът напуска тялото ви на третия ден, поради което симптомите на абстиненция достигат своя връх ", казват експерти.

Ползите от вейпинга или по-безопасно ли е пушенето на електронни цигари

СЛЕД ТРИ МЕСЕЦА: Кръвообращението се е подобрило, а рискът от инфарт е намален на половина

Никотинът в цигарите свива кръвоносните съдове в кожата и около сърцето, показва изследване от 2016 г. Никотинът в електронната цигара може да е също толкова вреден. Въпреки това, след като откажете цигарите, кръвообращението ви ще започне да се подобрява, тъй като кръвоносните съдове се връщат към нормалния си диаметър.

СЛЕД ДЕВЕТ МЕСЕЦА: Белите ви дробове отново могат да се борят с инфекциите

"След девет месеца здравето на белите дробове се подобрява значително благодарение на обновяването на микроскопичните структури, подобни на косми, в белите дробове, които помагат за изтласкването на слузта и борбата с инфекциите", казват експерти. Това може значително да намали вероятността от някои инфекции и усложнения от заболявания като грип и пневмония. Да не споменаваме кашлицата от пушенето, която отдавна ще е изчезнала. 

Учени: Пушенето на електронни цигари е най-опасно за...

СЛЕД ПЕТ ГОДИНИ: Рискът от инсулт е значително по-нисък

Дългосрочните ефекти от по-доброто здраве на сърцето и по-ниското кръвно налягане ви предоставят още една значителна полза: по-нисък риск от инсулт. Според изследване при пушачите,в сравнение с непушачите, рискът от инсулт е 71% по-висок.

ДЕСЕТИЛЕТИЕ ПО-КЪСНО: По-ниски рискове от рак

Проучване от 2017 г. показва, че вейповете могат да доведат до промени в ДНК-то и генетични мутации, които могат да увеличат риска от рак. Така че колкото по-дълго избягвате електронните цигари, толкова по-здрав ще бъде организмът ви. "След едно десетилетие рискът от рак на белия дроб намалява с 50 процента, както и рискът от рак на панкреаса, устата и гърлото", казват експерти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com