12,4 млн. лв. е струвало "изчегъртването" на 1600 чиновници

15451
12,4 млн. лв. е струвало "изчегъртването" на 1600 чиновници
Снимка: БГНЕС

Обезщетения на стойност над 12,4 млн. лева са изплатили 17-те министерства, подведомствените им структури и съответно Министерският съвет за т. нар. "изчегъртване" на общо 1600 чиновници в тях. Това сочат обобщените данни, подадени до Народното събрание в отговор на питания от депутата от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

Министерството на вътрешните работи води класацията с 301 освободени и съответно 5 163 515 лв. разплатени обезщетения. 135 души са съкратени по взаимно съгласие, 43 - поради придобито право на пенсия. Едностранно, включително и с наложено дисциплинарно наказание "уволнение", са 123-ма. Има 11 образувани дисциплинарни производства преди 11.05.2021 г. и едно след тази дата. Преназначените между 11-ти май и 21-ви юли в структурата на МВР са 2453-ма души, става ясно от доклада на служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

На второ място се нарежда финансовото ведомство – със 111 освободени и 1 269 268 лв. обезщетения. В самото министерство с работата си са се разделили 4-ма по взаимно съгласие и един, който е придобил право на пенсия. От НАП са освободени 64 души, от които 38 по взаимно съгласие, 20 – за пенсия. Договорите на шестима са прекратени едностранно, включително  дисциплинарно. От Агенция „Митници“ 22-ма служители са си отишли по взаимно съгласие, 7 – заради пенсиониране, а на други 7 договорите са им едностранно прекратени. От АДФИ един е освободен по взаимно съгласие, а на трима договорите им са едностранно прекратени.

"Не са извършвани кадрови промени и по отношение на органите за управление и контрол на търговските дружества, в които министърът на финансите упражнява правата на държавата в капитала -  „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД и „Българска фондова борса“ АД. Не разполагаме с информация за освободените и преназначените служители на друга длъжност в посочените дружества, тъй като това е част от управлението и текущата оперативна дейност, в които министърът на финансите, като орган, упражняващ правата на държавата, не може да се намесва съгласно чл. 18 от Закона за публичните предприятия“, е докладвал министър Асен Василев.

Стефан Янев: Не овладяваме, а освобождаваме държавата

Големият въпрос е защо ние допуснахме да има такъв тип корупция, защо се налага отвън да ни се показва, а не ние да решим своите собств...

Самият служебен премиер Стефан Янев съобщава за 156 освободени и 583 203 лв. платени обезщетения. От МС са си тръгнали 2-ма служители по служебно правоотношение след придобито право на пенсия, от които един по взаимно съгласие, а един – по инициатива на премиер-министъра. Освободени са 6-има чиновници по трудово правоотношение в МС.

При второстепенните разпоредители с бюджет (държавни агенции на подчинение на МС – б.р.) са освободени 39 чиновника по служебно правоотношение, от които 26 по взаимно съгласие, 3 – поради придобито право на пенсия, и 10 – едностранно, включително и дисциплинарно. Отишли са си 34-ма, назначени преди това по трудово правоотношение. От тях 19 – по взаимно съгласие, 2-ма - поради придобито право на пенсия, и 13 – едностранно, включително и дисциплинарно. В допълнение - още 75 областни и заместник-областни управители, заменени със служебни.   

Обезщетения на стойност 1 072 110 лв. е платило Министерството на земеделието, храните и горите за освободените 218 служители. По взаимно съгласие от самото ведомство и второстепенните му разпоредители са освободени 72-ма, заради придобито право на пенсия – 35-ма. Едностранно са освободени 50 служители, от които 4-ма дисциплинарно. Преназначени пък са 149-ма. От едноличните търговски дружества са освободени общо 61 човека.

"Встъпването ми в длъжност като министър на земеделието, храните и горите е на 12.05.2021 г., исканата от Вас информация е за периода от 11.05.2021 до 21.07.2021 г. В тази връзка бих искал да направя уточнението, че информацията, която Ви предоставям, обхваща и кадрови промени, извършени и от предходния министър“, е посочил проф. д-р Христо Бозуков.

От Министерството на културата и неговите структури са освободени 125 човека, чиито платени обезщетения възлизат на 800 341 лв. От администрацията на МК един е освободен по взаимно съгласие, а шестима – заради придобито право на пенсия. От второстепенните разпоредители с бюджет от МК по взаимно съгласие са си тръгнали 50 човека, 57 - заради навършване на пенсионна възраст, а 11 души са освободени едностранно. Шестима са сменени в търговски дружества, в които министърът упражнява правата на държавата.  

ГЕРБ притеснени от уволненията, щели да ударят държавния бюджет (ВИДЕО)

ГЕРБ спешно реагира на кадровите промени на служебното правителство. Водещи фигури на партията дадоха извънреден брифинг, на който бивш...

От Министерството на труда и социалната политика са освободени 128 души, за които са платени обезщетения в размер на 699 261 лева.

Освободените в правосъдното министерство – по-точно от второстепенните му разпоредители и от Държавно предприятие "Фонд затворно дело“, са 58 служители общо. От тях 23-ма са си отишли по взаимно съгласие, 10 – заради настъпило време за пенсия. На 25 души договорите им са прекратени едностранно, включително дисциплинарно. Изплатените им обезщетения са на стойност 789 288 лв.

Строителното министерство е освободило 41 работещи в структурите му, като обезщетенията, платени за целта, възлизат на 434 687 лв. От администрацията на МРРБ по взаимно съгласие са си тръгнали 6–ма, а на петима от чиновниците договорите им са прекратени едностранно, включително и дисциплинарно. От Агенция „Пътна инфраструктура“ са освободени 23-ма по взаимно съгласие, петима - за навършване на пенсионна възраст, а 15 – едностранно, включително дисциплинарно. От ДНСК са освободени петима, от Агенцията по геодезия, картография и кадастър – 8, от търговски дружества с принципал МРРБ – 11, като 8 от тях едностранно, вкл. дисциплинарно.   

325 855 лева обезщетения е платило Министерството на здравеопазването за 28-те служители, които е освободило. 

За горепосочения период да освободени трима членове на съвета на директорите на три лечебни заведения – еднолични търговски дружества, а именно: „Многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ ЕАД, гр. София; „Университетска многопрофилна болница за активно лечение – Александровска“ ЕАД, гр. София (извършена е смяна на целия състав на съвета на директорите) и „Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“ ЕАД, гр. София (извършена е смяна на изпълнителния член)“, уточнява д-р Стойчо Кацаров.

Борисов: "Изчегъртаха" и Балтов. На кого отмъщавате, служебни слуги?

"“Изчегъртаха” и проф. Балтов! Позорно пенсионираха проф. Кантарджиев, позорно унижиха достойните лекари от Александровска ...

В Министерството на отбраната са освободили напоследък 40 чиновника, а платените обезщетения са 255 775 лв.

Освободените от МОСВ са 50 души, а платените им обезщетения възлизат на 162 226 лв.

В МОН освободените са 123-ма, а платените им обезщетения са 51 442 лв. 

От икономическото ведомство са се разделили с 33-ма служители, които са обезщетени със 112 801 лв.

108 души вече не са на работа в Министерството на спорта, а платените им обезщетения са за 218 528 лв.

Голямото изчегъртване

Голямото изчегъртване вече започна. Самият Трифонов призна, че не е очаквал думата да придобие такава популярност и да се превърне в на...

Външното ведомство се е разделило с 34-ма служители срещу 148 192 лева обезщетения.

От транспортното ведомство са освободили 30 чиновника, които са обезщетени със 78 401 лв.

4-ма вече не са в Министерството на туризма срещу 53 759 лева обезщетения.

От Министерството на енергетиката са освободени едва 12 служители, като за тях са платени 2562 лв.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно