14 храни, които ще ви помогнат при проблеми с храносмилането

1623
14 храни, които ще ви помогнат при проблеми с храносмилането
Снимка: Pexels

За да се чувствате, а и да изглеждате добре, вашият организъм трябва да работи в хармония, която често бива нарушавана от проблеми с храносмилателната система. Лошото храносмилане не само предизвиква физически дискомфорт, но и води до запек, диария, киселини и умора.

Лесно е да разпознаете сигналите, с които тялото ви предупреждава, че нещо в храносмилателната система не е наред – стомахът ви къркори, чувствате се подути и нямате никаква енергия.

 Всъщност, ако се справите с проблемите с храносмилането и усвояването на хранителните вещества, със сигурност ще се радвате на по-висок тонус, добро настроение, по-здрава и красива кожа и дори повишен имунитет.

Най-лесният (и логичен) начин да елиминирате тези проблеми е да залагате на храните, които не само не вредят, но и помагат за подобряване на храносмилането. Кои точно са те и защо са толкова важни за стомаха ви, предстои да разберете още сега. 

1. Кисело мляко

Киселото мляко е полезно по много причини, а при проблеми със стомаха, неговата консумация може да подобри работата на червата, да предотврати диарията и дори да намали риска от рак на дебелото черво. С лесносмилаемата си консистенция и полезните бактерии, то помага да сте сигурни, че стомахът ви работи добре. За да свърши своята работа ефективно, може да хапвате малка купичка кисело мляко след хранене. В случай че имате непоносимост към лактоза или се придържате към веган диета, заменете киселото мляко с бадемово, соево или косово. Тези алтернативи са също чудесен начин да си набавите фибри, калций и протеини, като същевременно получавате пробиотиците, които помагат за доброто храносмилане. 

2. Папая

Този тропически плод не е особено популярен в България, но си струва да посочим и неговото полезно въздействие върху храносмилането. Благодарение на протеолитичните ензими (те разграждат протеините), химопапаина и папаина този плод е един от най-мощните антиоксиданти. Нещо повече, папаята е богат източник на витамини A, B и C, които играят важна роля за изхвърлянето на токсини от организма. Ако решите да подобрите храносмилането си с този плод, най-добре закусете с него под формата на смути или го консумирайте поне час след някое основно хранене.

3. Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни не само помагат за храносмилането, но и ви засищат. Това е така заради фибрите, които съдържат. Тук е важно да се отбележи, че фибрите в тези храни са два вида – разтворими и неразтворими, като и двата имат полезно въздействие върху храносмилането. Попадайки в храносмилателната система, разтворимите фибри приемат гелообразна форма, с което ви засищат за по-дълго време и забавят процеса на храносмилане. Неразтворимите фибри пък помагат на храната да премине по-лесно и бързо през стомаха и червата. Въпреки че няма строги правила за приема на фибри, много специалисти препоръчват от 25 до 30 грама прием на ден, при това от храна, а не чрез добавки. Хубавото е, че имате богат избор и можете да включите в менюто си храни като кафяв ориз, пшеница, елда, киноа, овес и др.

4. Банан

Говорейки за фибри, трябва да посочим, че един банан съдържа около 3 грама от тях, както и пектини, съдействащи за добрата функция на червата. Вкусен и засищащ, бананът е лесен за сдъвкване, помага за поддържане на оптимални нива на кръвната захар и насърчава храносмилането на въглехидратите. Освен това той идеално се комбинира със зърнени закуски, кисело мляко или смутита за още по-голяма полза за храносмилането.

5. Риба

Рибата е изключително полезна храна, основно заради наличието на така необходимите за организма омега-3 мастни киселини. Те са полезни за кожата, зрението и мозъчните функции, като съдействат за по-добро храносмилане и облекчават възпаленията в стомаха и дебелото черво. Сред най-полезните риби, от които ще си набавите омега-3 мастни киселини, са сьомгата, рибата тон, херингата, треската, шаранът и пъстървата. 

6. Джинджифил

Джинджифилът от векове е ефикасно средство за подобряване на имунитета и често се използва при настинка. Освен това той има благоприятно въздействие за контролирането на теглото и храносмилателната система. От една страна джинджифилът насърчава работата на ензимите, които разграждат мазнините и протеините в организма. От друга страна се смята, че добавянето му към храната ускорява изпразването на стомаха и подобрява перисталтиката.

7. Кимион

Традиционно свързваме кимионът с кебапчетата, но тази подправка е не само вкусна, но и полезна. Освен с антиоксидантни и антидиабетни свойства, кимионът насърчава правилното храносмилане благодарение на фотохимикала тимол. А като добавим и съдържанието на натрий и магнезий, кимионът може да облекчи стомашните болки и диарията. Разбира се, малкото количество кимион с част от храната не може да има толкова сериозен ефект. Ако искате да се възползвате максимално от свойствата му, опитайте да накиснете семена кимион  във вода за една нощ, а на другия ден ги прецедете и приемете в омекнал вид.

8. Копър

Копърът е една от билките, които се отличават с карминативно (или газогонно) действие. Това значи, че стимулира правилното функциониране на храносмилателната система, като успокоява червата и насърчава отстраняването на газовете от храносмилателния тракт. Освен това копърът подобрява усвояването на хранителни вещества, така че не се колебайте да го добавите към салати, ястия или сандвичи.

9. Цвекло

Цвеклото е сред най-полезните зеленчуци, защото помага на организма да изхвърли токсините и има противовъзпалително действие. Освен това стимулира производството и функцията на жлъчката, което пък помага на тънките черва и насърчава храносмилането. Независимо дали ще го изпечете, задушите или рендосате сурово за салата, цвеклото е отличен избор в стремежа към по-добро стомашно здраве.

10. Сладък картоф

Сладките картофи помагат на храносмилателните ензими в дебелото черво  и осигуряват на организма ви жизненоважните фибри. Ако ги включите в менюто си, те ще насърчат усвояването на хранителните вещества и правилната функция на червата ви.

11. Ябълка

Ако страдате от увреждания или възпаления в храносмилателните органи, ябълката е една от най-полезните храни благодарение на своите витамини, фибри и антиоксидантно действие. Тя съдържа още пектин, за който се смята, че насърчава развитието на добри чревни бактерии и така подпомага доброто храносмилане.

12. Краставица

Краставиците също са сред зеленчуците, богати на минерали и витамини. Освен това те имат високо съдържание на фибри и вода, благодарение на които червата работят по-ефективно, защото омекотяват изпражненията. Важно е да се отбележи още, че антиоксидантите в краставиците пречат на натрупването на токсични вещества и съответно предотвратяват стомашни инфекции.

13. Авокадо

Авокадото е много полезна и специфична храна. От една страна то съдържа т.нар. латекс (млечна течност, намираща се в много растения), а протеините в него могат да предизвикат алергична реакция. От друга страна авокадото има способността да успокои възпаленията в стомаха и стената на дванадесетопръстника. Консумацията на авокадо действа благоприятно върху микроорганизмите в стомаха и стига да нямате непоносимост към него, може да помогне при много стомашни проблеми.

14. Сини сливи

Също както пълнозърнестите храни, сините сливи са богати на двата вида фибри – разтворими и неразтворими. Тяхната консумация има слабителен ефект и облекчава симптомите на лошо храносмилане.

Източник: Stylecraze

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com