20-те най-здравословни храни според експертите

7259
20-те най-здравословни храни според експертите
Снимка: Istock/Guliver

Ако се грижите добре за здравето си, то най-вероятно знаете, че храната е едно от първите неща, на които трябва да обърнете внимание. Храненето със здравословни и полезни храни е ключово за поддържането на здравето, добрата форма и балансирания начин на живот. Но кои храни можем да сметнем за наистина здравословни?

За да ви улесним, изготвихме списък с 20-те най-здравословни храни според експертите. Зад този списък стоят експерти диетолози и лекари. А ето и кои са най-здравословните храни, които да включите в менюто си:

Варива

Те са чудесен растителен източник на протеини и осигуряват широк спектър от витамини от група В, които ни зареждат с енергия. Те са фантастичен източник както на разтворими, така и на неразтворими фибри, които хранят полезните бактерии в червата и поддържат нашите микробиоми здрави.

УЧЕН РАЗВЕНЧАВА МИТОВЕ ЗА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ

Яйца

Когато си помислим за перфектния, неделен брънч, яйцата са едно от първите неща, които ни идват на ум. Любими на всички, богатите на протеин яйца са чудесен начин да започнем здравословно деня си, а в същото време са подходящи за консумиране по всяко време на деня.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са едни от най-обичаните от диетолози, заради огромното количество витамин С, което имат в себе си. Витамин С е мощен антиоксидант, който в същото време се грижи за красотата ни.

Чесън

Много често мислим, че чесънът е просто овкусител на храната, но истината е, че той е едно от най-мощните, природни лекарства. Чесънът е богат на витамин С, витамин В6 и манган. Той повишава имунната система и е задължителна съставка за борба с обикновената настинка. Той намалява холестерола в кръвта, което може да намали риска от сърдечни заболявания.

Бульон

Костният бульон е богат на хранителни вещества, както и богат на протеини и глицин. Глицинът по-специално помага да се защити и лекува червата, както и да се подпомогне процеса на детоксикация на организма.

Това са здравословните храни за 2021 година

В началото на януари тази година в многомилионния китайски град Ухан беше регистриран първият случай на ново мистериозно белодробно заб...

Зеленолистни

Богати на витамин С и желязо, зеленолистните зеленчуци са страхотен начин да поддържате добрата си форма и да се грижите за здравето си. Те са страхотни за салата, а някои от тях, като спанак, например, могат да бъдат добавени в смути.

Зърнени храни

Древните зърнени храни като фарро, булгур, амарант и фрикех са пълни с фибри, растително желязо и протеини. Те също са лесни за приготвяне - просто сварете и добавете към любимата си рецепта.

Авокадо

Кои храни намаляват риска от инфаркт и инсулт?

Разнообразни храни, които съдържат големи количества антиоксиданти и витамини, като зелени листни зеленчуци, моркови, домати, пълнозърн...

Като чудесен източник на здравословни мазнини, които ви поддържат сити,  авокадото се консумира най-добре в прясно състояние. Потърсете авокадо със зеленикава / лилава кожа, които са леко меки при натиск, но не прекалено.

Камби

Камбите осигуряват на тялото високи количества витамин С, заедно с фитонутриенти и каротеноиди за имунитет и противовъзпалителни ползи.

Червени плодове

От ягоди до боровинки и къпини, червените плодове не само съдържат полезни за холестерола фибри, но и мощни антиоксиданти, които помагат да се предотврати рискът от заболяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com